«Ψαλίδι» στο ελληνικό πακέτο ενεργειακής στήριξης από το Eurogroup

«Ψαλίδι» στο ελληνικό πακέτο ενεργειακής στήριξης από το Eurogroup

“Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και φέτος κατά 13% παρά το γεγονός ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα τέτοιο μέτρο που αξίζει συνολικά 350 εκατ. ευρώ αγγίζει λίγους Έλληνες και θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τις άμεσες παροχές βοήθειας στα φτωχότερα νοικοκυριά”, δήλωσε προβληματισμένο ανώτατο στέλεχος των δανειστών στο Euro2day.gr.

Οι δανειστές, όπως ανέφερε η πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, θεωρούν μη αναγκαία μια νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει χαμηλής αξίας ακίνητα και αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι μόνο το 0,23% των ιδιοκτητών οι οποίοι κατέχουν ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επέμεινε να νομοθετήσει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνει ότι από το μέτρο επωφελούνται 8 στους 10 Έλληνες πολίτες. Οι δανειστές, όμως, φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη παραπέμποντας σε παρόμοιες πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον κ. Σταϊκούρα να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να χαλαρώσει περαιτέρω η δημοσιονομική πολιτική και να ανακοινώσει ένα πολιτικά ωφέλιμο πακέτο μέτρων στήριξης.

Όλα αυτά υπό το πρίσμα των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση στα καύσιμα (π.χ. βενζίνη, φυσικό αέριο) και στον πληθωρισμό.

Ωστόσο τόσο πηγή του Eurogroup όσο και της Κομισιόν επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr ότι η κάρτα δεν ήταν μόνο «κίτρινη» αλλά μοιάζει περισσότερο με «κόκκινη» προς τον κ. Σταϊκούρα και αυτό διότι:

  1. Υπάρχει γενική διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ δημοσιονομικό χώρο για να κινηθεί και έχει ήδη επιβαρύνει το χρέος της το 2021 από τις παροχές Covid-19 κατά 45 δισ. ευρώ.
  2. Η γενική ρήτρα διαφυγής μετά τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν δεν ωφελεί την Ελλάδα διότι θα λαμβάνεται υπόψη και το δημόσιο χρέος της κάθε χώρας.
  3. Οι αμυντικές δαπάνες δεν μπορούν να μην προσμετρηθούν στον προϋπολογισμό, καθώς αυτό θα προκαλούσε ντόμινο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  4. Η ρήτρα για απρόβλεπτες καταστάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μπορεί εν μέρει να συμπεριλαμβάνει και έναν πόλεμο, όμως η Ευρώπη δεν βιάζεται να αντιδράσει για το θέμα της Ουκρανίας από τώρα. Αποφάσεις περί τούτου αργούν.
  5. Πρέπει να διαχωριστούν οι συνέπειες στη δευτερογενή αγορά, π.χ. ανατιμήσεις τροφίμων κ.λπ. ως συνέπεια του πολέμου και του πληθωρισμού που προκαλείται από την αισχροκέρδια.

Όπως εξήγησε η πηγή της ΕΕ από το 2012 οι δανειστές σε όλες τις εκθέσεις ανέφεραν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να σπάσει τα καρτέλ που δρουν στην ελληνική αγορά κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Συνεπώς το πακέτο που θα ανακοινώσει Τετάρτη ή Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα είναι περιορισμένο εάν κάποιος… σπάσει και αναλύσει τους αριθμούς σχετικά με πόσο και ποιοι τελικά θα επωφεληθούν.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και ο ίδιος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δεν έτρεφε αυταπάτες» για το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες για να οριστικοποιηθεί το πακέτο βρίσκονται σε εξέλιξη και μόνο ελεγχθεί από τους δανειστές θα μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να το ανακοινώσει.

Καθότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει κοινή γραμμή για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου η Ελλάδα για αυτό το πακέτο θα εξετασθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μηνου τον Ιούνιο και αναλόγως με το πως επηρεάζει τον προϋπολογισμό θα αναζητηθούν αντίμετρα.

Τέλος, οι δανειστές απέκλεισαν οποιαδήποτε μείωση φόρων, καθώς θεωρούνται τα μόνο σίγουρα έσοδα των προϋπολογισμών της Ελλάδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter