Ψάχνοντας τον αντι-Ντάισελμπλουμ

Ψάχνοντας τον αντι-Ντάισελμπλουμ

«Δεν είμαι ακόμη υποψήφιος, θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση, με ενδιαφέρει, αλλά πρωτ’ απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση από την πολιτική οικογένεια, την οποία τη θεωρώ μια αξία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup.

Ο Kάζιμιρ αποτελεί μέρος της σοσιαλιστικής πολιτικής οικογένειας και είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) διεκδικεί αυτό το αξίωμα, δεδομένου ότι άλλες κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων έχουν καλυφθεί από ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. (Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ταγιάνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο].

Όπως ωστόσο υποστηρίζει το πρακτορείο ANSA, ο Π. Κάζιμιρ συντάσσεται με πιο ορθόδοξες θέσεις σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά περισσότερο κοντά στις θέσεις του πρώην Γερμανού υπουργού Σόιμπλε που έλεγε όχι στη γραμμή ευελιξίας την οποία υπερασπίζεται η Ιταλία ή το «μέτωπο του νότου» το οποίο στηρίζει η Γαλλία.

Eurogroup – Υποψηφιότητα Γκραμένια

«Εάν υπήρχε συναίνεση σε σχέση με το δικό μου όνομα, θα ήμουν έτοιμος, αλλά η απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα (4 Δεκεμβρίου), πρέπει να περιμένουμε τις επαφές που θα έχει ο νυν πρόεδρος του Eurogroup τις προσεχείς εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν οικοδομείται συναίνεση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup. Ο κ. Gramegna υπενθύμισε επίσης τους κανόνες, ήτοι ότι μπορεί να επιλεγεί μόνο κάποιος που «τη συγκεκριμένη στιγμή» κατέχει θέση υπουργού Οικονομικών. Συνεπώς, δεν αποκλείονται πιθανοί απερχόμενοι από την κυβέρνηση υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Ιταλός Παντοάν.

Μυστικά & Documento

26/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter