Ψάχνουν να βρουν μισό δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ: Στο κάδρο οι ευθύνες Γεωργιάδη – Χατζηδάκη

Ψάχνουν να βρουν μισό δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ: Στο κάδρο οι ευθύνες Γεωργιάδη – Χατζηδάκη

«Τρύπα» που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων, την ώρα που οι τελευταίοι υπολογισμοί «έβλεπαν» πλεόνασμα. Την ίδια ώρα, στο κάδρο μπαίνουν και οι ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, όχι μόνο της διοίκησης αλλά και του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, όσο και του προκατόχου του, Κώστα Χατζηδάκη, ο οποίος μέχρι τον Ιούνιο του 2023 όπου διαπιστώνονται τα ελλείμματα, ήταν πολιτικός προϊστάμενος.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία εργαζομένων ΟΑΕΔ: «Ο διοικητής κατασπαταλά χρήματα για την προβολή του ιδίου και της κυβέρνησης»

Συγκεκριμένα, το έλλειμα των 548.655.055 ευρώ, αποκαλύφθηκε από την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).  Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύλλογος εργαζομένων στον οργανισμό, η αντιστοιχία με όσα είχαν προϋπολογιστεί ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αστοχίες και οι συνεδριάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες, χωρίς μάλιστα την παρουσία των εργαζομένων οδηγεί τον οργανισμό σε δεύτερη ελλειμματική χρονιά, με τους εργαζόμενους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι: «Η 18η τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ 2023 που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 6ΔΕΓ46ΝΛΔΓ-Ω61) με αριθμό πρωτ. 101751/21-11-2023 κατέδειξε πρωτοφανές έλλειμμα ύψους 548.655.055 εκατ. ευρώ αντί για πλεόνασμα 163.000.000 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί. […] Δηλαδή υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία με όσα είχαν προϋπολογίσει συνολικού ύψους 711.655.055 εκατ. ευρώ, μέχρι την ημερομηνία που ελήφθησαν υπόψη τα ποσά για να ληφθεί η σχετική απόφαση της Δ.Σ ΔΥΠΑ με αριθμ. 3802/92/24-10-2023. Μεγάλη αναντιστοιχία υπάρχει και με όσα αναγράφονται στον προϋπολογισμό του Κράτους 2024 που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή».

Μάλιστα, με απόφαση του Δ.Σ το κενό θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, τα ελλείμματα δεν σταματούν εκεί, καθώς καταγράφεται μία ακόμη μεγάλη αναντιστοιχία, και πρόσθετο έλλειμμα 248.000.000 ευρώ το οποίο «θα παρουσιάσει επιδείνωση κατά 188.000.000 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο ισοζύγιο του 2023».

Οι εργαζόμενοι, παράλληλα, αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην καταστεί εφικτό να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα τα προγράμματα απασχόλησης, καθώς στην έκθεση του προϋπολογισμού για το 2024, προβλέπεται ότι θα καταβληθεί μειωμένη δαπάνη κατά 172 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την διοίκηση και τον υπουργό και τους καλούν να πάρουν θέση.

Τα ερωτήματα:

  • Σε τι ύψος ανέρχονται τα αποθεματικά της ΔΥΠΑ για να επαρκούν δύο συνεχείς χρονιές ελλειμμάτων,
  • Πού οφείλονται οι πρωτόγνωρες αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2023 της ΔΥΠΑ,
  • Εάν έχει καταβάλει ο ΕΦΚΑ τα οφειλόμενα για το 2023 προς τη ΔΥΠΑ και πόσο είναι η συνολική οφειλή του, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστάει επί λειτουργίας του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας,
  • Ποιοι είναι οι λόγοι μειωμένης χρηματοδότησης των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ για το 2024,
  • Έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2024 της ΔΥΠΑ το ποσό που θα διατεθεί από τα αποθεματικά του ΟΕΚ για το στεγαστικό πρόγραμμα « ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»;
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter