Ψάχνουν τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ

Ψάχνουν τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα τη διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του Βίτορ Κονστάνσιο, ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ισπανία να θεωρείται ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει το πόστο αυτό για τον υπουργό Οικονομίας της Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. 

Η έναρξη της υποβολής υποψηφιοτήτων για τον νέο αντιπρόεδρο θα είναι η πρώτη κίνηση σε μια περίπλοκη παρτίδα σκακιού, με τα δύο τρίτα του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αναμένεται να αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο του 2019.

Δύο διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν η αντιπροεδρία να δοθεί στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο. Ο ντε Γκίντος εδώ και καιρό αναφέρεται από τους παρατηρητές της ΕΚΤ ως πιθανός υποψήφιος της Ισπανίας, ιδιαίτερα αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του Eurogroup το 2017 ? μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ως σημάδι ότι σχεδιάζει να μετοικήσει στη Φρανκφούρτη. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν είναι πολύ θετικά στην ιδέα να αναλάβει την αντιπροεδρία της ΕΚΤ ένας πολιτικός που δεν έχει εμπειρία στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter