Ψέμα Κοντοζαμάνη για την τιμή του τεστ κορονοϊού και τη «χαμένη» κοστολόγηση του ΚΕΣΥ

Ψέμα Κοντοζαμάνη για την τιμή του τεστ κορονοϊού και τη «χαμένη» κοστολόγηση του ΚΕΣΥ

Ψευδόμενος πιάστηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις για τον κορονοϊό.

Και αυτό διότι ισχυρίστηκε πως η κοστολόγηση του ΚΕΣΥ, την οποία έφερε στο φως το Documento, όριζε υψηλότερη τιμή για το τεστ ανίχνευσης του Covid-19 σε σύγκριση με την τιμή που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Τα πραγματικά δεδομένα όμως διαψεύδουν τον κ. Κοντοζομάνη ο οποίος επιμένει να μην τα λαμβάνει υπόψιν του.

Σύμφωνα λοιπόν με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Documento, το ΚΕΣΥ, το πλέον αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου σε θέματα δομής και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), είχε κοστολογήσει το τεστ σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με ό,τι ορίζεται στο πολύκροτο ΦΕΚ, με το «δώρο» των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες της υγείας που βαφτίστηκε «αποζημίωση».

Το ΚΕΣΥ λοιπόν, είχε ξεκινήσει κατόπιν εντολής του υπουργείου τη διαδικασία κοστολόγησης της εξέτασης πριν από την έκδοση του ΦΕΚ. Το υπουργείο όμως την ανακάλεσε ισχυριζόμενο ότι ήδη είχε κάνει τη δική του. Το ΚΕΣΥ την ολοκλήρωσε και την έστειλε στα αρμόδια όργανα, τα οποία όπως φαίνεται, την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Το ανώτατο συνολικό ποσό ανά δείγμα που προτάθηκε από το ΚΕΣΥ, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος μεταφοράς, τηρουμένων όλων των επιστημονικά απαραίτητων μέτρων, ήταν 90 ευρώ.

Αν και με μια πρώτη ανάγνωση του ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», βλέπει πως το ανώτατο όριο ανά δείγμα διαμορφώνεται στα 85 ευρώ (για 0-100 μηνιαίων). Δηλαδή, 5 ευρώ λιγότερο από την κοστολόγηση του ΚΕΣΥ.

Εκεί ακριβώς πατάει και το αφήγημα του υφυπουργού. Όμως, όπως μπορεί να διακρίνει ο καθένας, στο εν λόγω ΦΕΚ υπάρχουν πολλές επιπλέον χρεώσεις, π.χ. για «μεταφορά και κατ’ οίκον λήψη με εξειδικευμένο προσωπικό και πιστοποιημένους μεταφορείς βιολογικών υλικών» (50 ευρώ), «μεταφορά και κατ’ οίκον αυτοληψία δείγματος από τον εξεταζόμενο ασθενή» (ορίζεται ανά χιλιομετρική απόσταση και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 130 ευρώ).

Αυτές εκτοξεύουν το πραγματικό κόστος επί της ουσίας από 160 μέχρι και 270 ευρώ.

Η «χαμένη» κοστολόγηση του ΚΕΣΥ τοποθετούσε ανώτατο όριο τα 90 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των άνω δεδομένων (μεταφοράς, κατ’οίκον αυτοληψία κ.α).

Άρα ποιά είναι η χαμηλότερη κοστολόγηση;

Ο υφυπουργός με τη σημερινή του απάντηση θολώνει ξανά το τοπίο όπως είχε κάνει το υπουργείο Υγείας στην απάντηση του ρεπορτάζ του Documento.

Στέκεται σε ένα «ανώτατο» όριο αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στα… ψιλά γράμματα της κοστολόγησης με τα έξτρα πακέτα τα οποία εκτοξεύουν κατακόρυφα το κόστος για τα κρατικά ταμεία προς όφελος φυσικά των ιδιωτών της υγείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter