Ψηφιακές συντάξεις και άλλα «γαλάζια» παραμύθια

Ψηφιακές συντάξεις και άλλα «γαλάζια» παραμύθια

Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται και πληθύνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται φίλια πυρά από βουλευτές του κόμματος και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από επικοινωνιακά ευφυολογήματα για ψηφιακή απονομή συντάξεων μέσα σε δευτερόλεπτα!

Την ίδια ώρα ο διοικητής του eΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, που φέρει και τον τίτλο του δόκτορος, αδυνατεί να λύσει ακόμη και το πρόβλημα της ψύξης/θέρμανσης

στο Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Ανατολικής Αττικής, αλλά η κυβέρνηση, πιστή στις επικοινωνιακές πομφόλυγες, μιλάει για ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ απλώς αναγράφοντας το χαρακτηριστικό «e» μπροστά από το αρκτικόλεξο ΕΦΚΑ.

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι που περιμένουν εναγωνίως την απονομή της σύνταξής τους προσπαθούν να επιβιώσουν κρεμασμένοι από τις ελπίδες που πουλάει ο κ. Βρούτσης μέσα από φίλιους τηλεοπτικούς σταθμούς!

«Εντός του Ιουλίου θα παρουσιαστεί επίσημα η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ» ανακοίνωσε προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γ. Βρούτσης. «Εως σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 3.000 συντάξεις χωρίς να έχουν απονεμηθεί καθώς αξιολογούνται» συνέχισε τον επικοινωνιακό χωρίς ανταπάντηση βομβαρδισμό. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για τις εκκρεμείς συντάξεις απάντησε ότι αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού για να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής των συντάξεων και με την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ.

Ωστόσο τα στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρίπτουν τις επικοινωνιακές κορόνες Βρούτση, αφού:

– Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν περίπου 152.000, στο τέλος Μαρτίου 2020 καταμετρήθηκαν σε περίπου 161.000.

– Στο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν καταμετρηθεί περίπου 44.000, ενώ τον Μάρτιο είχαν ξεπεράσει τις 47.000.

Ολα αυτά επέφεραν την έκρηξη του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργου, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ουσιαστικά περιγράφει τον Βρούτση ως πολιτικά αναξιόπιστο, αφού υπενθυμίζει με νόημα τις δεσμεύσεις περί αποτελεσματικότητας ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, συμπεραίνοντας παράλληλα ότι στην κατάσταση είναι «σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα».

Η πραγματικότητα ραπίζει

Μέσα σε αυτό το… χαρούμενο επικοινωνιακό περιβάλλον που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, το Documento επιχειρεί μια κατάδυση στα ενδότερα του eΕΦΚΑ στο θέμα της απονομής των συντάξεων και αναδεικνύει ότι οι «ψηφιακές συντάξεις» Βρούτση δεν είναι πάρα μόνο για το θεαθήναι. Η έκδοση ψηφιακών συντάξεων πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί αφού μέρος των απαραίτητων στοιχείων βρίσκεται ακόμη σε χειρόγραφη μορφή!

Ομως η κυβέρνηση λέει ότι έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση (αλλά όχι την απονομή) περίπου 3.000 συντάξεων. Πάνω σ’ αυτό λοιπόν θα παιχτεί οσονούπω το… θεατρικό έργο «ψηφιακή έκδοση συντάξεων». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η ίδια η υπουργική απόφαση αναφέρεται μόνο σε τροποποιητικές αιτήσεις και σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ χωρίς όμως διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι βεβαία αποκλείονται. Εδώ είναι το μυστικό: ο ΟΓΑ θεσπίστηκε ως ταμείο το 1998. Ετσι ο προηγούμενος χρόνος, ο οποίος ήταν προαιρετικός, θεωρείται διαδοχικός. Αρα και εκεί ελάχιστες συντάξεις μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά.

Ας φύγουμε όμως από το τηλεοπτικό συννεφάκι του Βρούτση και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Πίσω από τις «ψηφιακές συντάξεις» παραμονεύουν η αναίτια αναμονή χιλιάδων αιτήσεων και η σκόπιμη καθυστέρηση έκδοσης των νέων συντάξεων (άλλωστε ο Βρούτσης το έχει κάνει και στο παρελθόν, το 2014, όταν παιζόταν το έργο «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, όπου δεν απονέμονταν συντάξεις και πληρώνονταν όσες είχαν απονεμηθεί από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων).

Η σκοπιμότητα αυτή προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

α) Ο χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης έχει ελαχιστοποιηθεί στο 30% σε σχέση με πριν, αφού από το 2002 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΚΑ (γενικό έγγραφο Α05/1105/39-1/10/2016) ψηφιακά πλέον μετράται και ο χρόνος από 1.1.1989 έως 31.12.2001.

β) Παρά ταύτα, ο αριθμός των νέων συντάξεων που απονέμονται κάθε χρόνο (σύμφωνα με τις ροές) είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός των συντάξεων που αναστέλλονται (!), έτσι ένας μεγάλος αριθμός εκκρεμών συντάξεων μένει σταθερά σε αναμονή.

γ) Το 2018, ενώ εκδόθηκαν 27.500 κύριες συντάξεις περισσότερες, αμέσως το 2019 και ενώ το πρώτο εξάμηνο είχαν εκδοθεί 57.281 νέες συντάξεις, το δεύτερο εξάμηνο (όταν άρχισε η θητεία Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας) εκδόθηκαν μόνο 26.351 νέες συνάξεις, δηλαδή 30.930 λιγότερες!

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στον Ιούνιο του 2020 και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 250.000, όταν στο τέλος Ιουνίου 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, μαζί με αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι), ήταν ακόμη λιγότερες, καθώς αριθμούσαν 125.075 περιπτώσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Βρούτσης διπλασίασε στο έτος που είναι υπουργός τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αλαλούμ με τον χρόνο

Σύμφωνα με τη μηνιαία δαπάνη των νέων συντάξεων και των αναδρομικών (Πίνακας 1), ο μέσος χρόνος αναμονής για τις κύριες συντάξεις είναι 12 μήνες, για τις επικουρικές 17,2 μήνες, για τα μερίσματα 3,6 μήνες, ενώ για τις προσωρινές συντάξεις 5,6 μήνες.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των πρώην ταμείων –παρά την υποτιθέμενη ενοποίησή τους στον ΕΦΚΑ– όπως φαίνεται και στον πίνακα είναι προκλητικές. Το αλαλούμ αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο μέσα στα ίδια τα πρώην ταμεία, καθώς άλλες εκδίδονται στους πέντε μήνες ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται πάνω από 30 μήνες!

Χωρίς κλιματισμό και καθαριότητα η… ψηφιακή εποχή

Εξέθεσε πλήρως τη διοίκηση του eΕΦΚΑ η συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών Ανατολικής Αττικής (Μεσογείων 332). Την κατάληψη πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ με αφορμή την πλήρη έλλειψη κλιματισμού στους χώρους εργασίας και εξυπηρέτησης του συναλλασσόμενου κοινού!

Οι αντιδρώντες ουσιαστικά ζητούν τα αυτονόητα, δηλαδή κλιματισμό το καλοκαίρι και καθαρό – ασφαλές περιβάλλον, αφού, όπως λένε, οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ελλιπείς και τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στην πανδημία από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. «Κυβερνήσεις και διοικήσεις αλλάζουν, ο ΕΦΚΑ μετονομάζεται σε eΕΦΚΑ διαλαλώντας την είσοδό του στη δήθεν “ψηφιακή εποχή” και η μοναδική σταθερά είναι οι… “καθιερωμένες” –για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά– κινητοποιήσεις των εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου. Παράλληλα, εκφράζεται η οργή για την πλήρη αδιαφορία αλλά και ανικανότητα της διοίκησης στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. «Προφανώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις γενικότερες αστοχίες και ανεπάρκειες της μέχρι τώρα θητείας της» αναγράφεται σχετικά.

Μάλιστα συνεχίζοντας την επίθεση οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι «από την αδυναμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα του κλιματισμού –για το οποίο έχει επανειλημμένα ενημερωθεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της– συμπεραίνει κανείς με πόση επιπολαιότητα και ανευθυνότητα αντιμετωπίζει και τα υπόλοιπα προβλήματα. Οπως ακριβώς και η προηγούμενη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter