Ψηφιακό περιοδικό από το Documento: Οι πανδημίες που μας άλλαξαν (μέρος Β)

Ψηφιακό περιοδικό από το Documento: Οι πανδημίες που μας άλλαξαν (μέρος Β)

Οι πανδημίες σε ζωγραφική και σινεμά

Συμβιώνουμε με ιούς και βακτήρια από την πρώτη στιγμή που η ανθρώπινη ζωή εμφανίστηκε στη γη. Αυτό το κοινό ταξίδι στον χρόνο έχει καμπές και ανηφοριές, αποτυπωμένες –εντυπωσιακά λόγω των παραστάσεων που προκύπτουν– και στην τέχνη. 

Διαβάστε επίσης: Ψηφιακό περιοδικό από το Documento: Οι πανδημίες που μας άλλαξαν (μέρος Α’)

Φωτογραφική μηχανή ή κάμερα δεν υπήρχε τον Μεσαίωνα, ωστόσο από τον 15ο αι. αρχίσαμε να έχουμε τα εικονιστικά κληροδοτήματα εκείνων που βίωναν τις δύσκολες στιγμές με τους ιούς. Απέδωσαν δεξιοτεχνικά με τον χρωστήρα τους την εξαιρετικά τραγική συνθήκη στη ζωή τους. Παραμορφωμένα πρόσωπα, πόνος κι αγωνία. Τα ίδια συναισθήματα νιώθουμε σχεδόν όλοι στο άκουσμα της πλέον πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. 

Η αποτύπωση δε πανδημικών φαινομένων στο σελιλόιντ από τις αρχές του 20ού αι. είναι αδρή και συμβολική, αλλά γίνεται όλο και πιο ανατριχιαστική στις λεπτομέρειες όταν βλέπουμε στον κινηματογράφο, ιδιαίτερα στις πλέον πρόσφατες ταινίες, όσα βιώνουμε σήμερα. Οι πανδημίες εμπνέουν την Τέχνη – πιθανόν για να ξορκίζουν οι καλλιτέχνες το κακό.

Περιηγηθείτε ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής, ταινίες, διαφημιστικά και αφίσες ενώ διαβάζετε. Τα κείμενα έγραψαν η αρθρογράφος μας, φιλόλογος και ιστορικός τέχνης Χρύσα Κακατσάκη και ο κινηματογραφικός συντάκτης μας Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

Κάνοντας κλικ στο κείμενο μπορείτε να περιηγηθείτε στο νέο ψηφιακό περιοδικό μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter