Digital magazine: Φεντερίκο Φελίνι, il maestro

Digital magazine: Φεντερίκο Φελίνι, il maestro

Η ομάδα του Documento παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ιταλό μαέστρο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

O Φεντερίκο Φελίνι ήταν ο πρώτος auteur στην ιστορία του κινηματογράφου που το όνομά του μπήκε πριν από τους τίτλους των ταινιών του. 

Λάτρευε τη λαϊκή κουλτούρα και τις γυναίκες, τα κόμικς και την τηλεόραση, τα όνειρα και την περιπέτεια, το τσίρκο και τα απόκοσμα πλάσματα, τη νοσταλγία και τον μύθο, την καλή ζωή και την πένθιμη τελετουργία. 

Όλα αυτά συνήθως τα συνδύαζε με αναπάντεχο τρόπο στις ταινίες του που έσφυζαν από ζωή και επαναστατική ορμή. 

Διαβάστε επίσης: Digital Magazine: Η Πόλις εάλω!

Τουλάχιστον τρία-τέσσερα έργα του μπαίνουν στην κλειστή ελίτ των κορυφαίων 100 ταινιών από καταβολής σινεμά κι άλλα τόσα διεκδικούν περίοπτη θέση στην καρδιά χιλιάδων σινεφίλ και ανθρώπων του σινεμά. Ο Φελίνι ανέτρεψε και ξανάγραψε τη γλώσσα του κινηματογράφου αρκετές φορές δημιουργώντας τάσεις, μόδες αλλά και λέξεις που έχουν καθιερωθεί στα παγκόσμια λεξικά όπως ο όρος «παπαράτσι» από το επώνυμο ενός ήρωα του «Dolce vita». Στο «8½» αποτύπωσε την απόλυτη καλλιτεχνική δημιουργία, στο «La Strada» κατήργησε την αθώα χροιά του νεορεαλισμού, στο «Amarcord» τίμησε το παρελθόν και στο «Dolce vita» προφήτευσε το μέλλον. 

Το μέλλον της πανίσχυρης τηλεόρασης και της διαφήμισης, το μέλλον της ασημαντότητας και της ανούσιας ζωής που εκπροσωπούν κοσμικοί, προύχοντες και «διανοούμενοι».

Την έκδοση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter