Ψηφίζει σχέδιο για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Ψηφίζει σχέδιο για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Προς ψήφιση επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και προβλέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών από το Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν εκεί, βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο «η απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση και σε τελικούς προορισμούς της επιλογής των αμάχων και θα πρέπει να παρέχεται προστασία σε όλους τους πολίτες που επιλέγουν ή έχουν εξαναγκαστεί να αποχωρήσουν και σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Όπως μεταδίδουν πληροφορίες από διπλωμάτες, η σύγκληση του ΣΑ αναμένεται να γίνει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στην ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου. Πριν την διαβίβαση του εγγράφου στα μέλη του ΣΑ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει: «Αν πρόκειται για ένα λογικό σχέδιο και το δούμε γραπτώς διατυπωμένο, γιατί να μην το συζητήσουμε;».

Πρόσθεσε όμως ότι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση.

Το σχέδιο ψηφίσματος απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα των ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να «μετακινήσει προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να επιβλέψει επαρκώς, ουδέτερα και άμεσα τη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές του Χαλεπιού που τελούν υπό πολιορκία και την προστασία αμάχων εντός της πόλης».

Παράλληλα του ζητεί να στείλει επιπλέον προσωπικό αν κριθεί αναγκαίο και απαιτεί απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του πολέμου να παρέχουν στους διεθνείς παρατηρητές ασφαλή, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter