Ψηφίζουν σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Ελληνοκύπριοι

Ψηφίζουν σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Ελληνοκύπριοι

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει των διαπραγματεύσεων στις 9 με 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη, η αποκάλυψη πέρσι και φέτος πολλών σκανδάλων σε δήμους και η καθυστέρηση της Βουλής να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειώσει πάρα πολύ το ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων για τις σημερινές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

 Η προεκλογική εκστρατεία κράτησε τρεις μήνες και αν εξαιρεθούν κάποιες «βεντέτες» μεταξύ ορισμένων υποψηφίων, δεν παρουσιάστηκε κάτι το ουσιαστικό. Η προεκλογική μάχη δόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βεβαίως της δοκιμασμένης και αποτελεσματικής λογικής της «κουμπαριάς». Διάλογος επί της ουσίας δεν διεξήχθη, προβλήματα σε τοπικό επίπεδο δεν απασχόλησαν, οι ατάκες και τα συνθήματα στα διαφημιστικά κυριάρχησαν και το πιο σοβαρό: οι πολίτες ήταν απόντες. Άλλωστε, η εγγραφή των νέων ψηφοφόρων περιορίστηκε στο 12%. Οι εκτιμήσεις δείχνουν νέο ρεκόρ αποχής, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν έντονα τοπικό χαρακτήρα και αφορούν θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο αντίκτυπος αναμένεται ότι θα είναι πιο έντονος στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρά τον τοπικό χαρακτήρα και το μειωμένο ενδιαφέρον, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται ότι θα στείλει μηνύματα προς τα κόμματα.

Ωστόσο, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον, υπάρχει ρεκόρ υποψηφιοτήτων για τη θέση του Δημάρχου. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των υποψήφιων Κοινοταρχών αλλά και των μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Για τον Δήμο Λευκωσίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή και στηρίζεται από τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,Παναγιώτης Σταυρινίδης, ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και ορισμένα μικρά κόμματα. Στην Λεμεσό διεκδικεί επανεκλογή για τρίτη θητεία ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ , ο Νίκος Νικολαίδης, τέως ηγετικό στέλεχος της ΕΔΕΚ και υπουργός επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο οποίος απέσπασε την στήριξη του ΔΗΣΥ, και ο Χάρης Αριστείδου. Τρίτη θητεία διεκδικεί στην Αμμόχωστο ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος υποστηρίζεται βασικά από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ . Υποψήφιοι είναι και οι Ανδρέας Λόρδος και Γιώργος Σταυρή. Τον Δήμο Λάρνακας διεκδικούν οι Αλέξης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Βύρας, Ανδρέας Πέτρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Λούης Δημητρίου και Πέτρος Χριστοδούλου. Στην Πάφο διεκδικεί επανεκλογή ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αποκάλυψε σκάνδαλα του προκατόχου του, Σάββα Βέργα, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Αντίπαλος του νυν δημάρχου είναι ο Άκης Χρυσόμηλος. Στον Δήμο Κερύνειας υποψήφιοι είναι οι :Γρηγόρης, Νεοκλέους, Οδυσσέας Πατσαλίδης και Ρίτα Κωμοδίκη – Ελισσαίου

Το σύνολο των εκλογέων για όλους τους δήμους και τις κοινότητες ανέρχεται στις 561.376. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 16.740 εκλογείς/πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι από την Ελλάδα και την Βρετανία και 634 Τουρκοκύπριοι. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 161 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter