Ψήφισμα ΔΣΠ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – «Ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ασφάλειας δικαίου»

Ψήφισμα ΔΣΠ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – «Ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ασφάλειας δικαίου»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Με το νομοσχέδιο αυτό, αντί της δόκιμης και επιβεβλημένης οδού της συνταγματικής αναθεώρησης, επιλέχθηκε η άμεση νομοθέτηση, κατά παράβαση του Συντάγματος, και για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρσή του», σημειώνεται σχετικά.

Αναλυτικά το ψήφισμα του ΔΣΠ

Η υπεράσπιση του Συντάγματος και των Νόμων αποτελεί όχι μόνο καταστατικό σκοπό του Δ.Σ.Π., αλλά και νομική και ηθική υποχρέωση του δικηγορικού σώματος. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, το πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η τήρηση των θεμελιωδών κανόνων, όπως είναι οι Συνταγματικές επιταγές.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση οποιαδήποτε, επικαλούμενη το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, ερμηνεία του Συντάγματος ούτε βεβαίως με έναν τυπικό νόμο.

Συνεπώς, για τη λειτουργία ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ζήτημα το οποίο θεωρείτο μέχρι σήμερα λυμένο, και από νομολογιακής και από πολιτικής απόψεως. Άλλωστε, η συνταγματική αναθεώρηση είναι η μόνη που εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια δικαίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, το οποίο έχει εισαχθεί και συζητείται στο Κοινοβούλιο. Με το νομοσχέδιο αυτό, αντί της δόκιμης και επιβεβλημένης οδού της συνταγματικής αναθεώρησης, επιλέχθηκε η άμεση νομοθέτηση, κατά παράβαση του Συντάγματος, και για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρσή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter