Ψίχουλα πήρε ο Μητσοτάκης από τη «φίλη» Ούρσουλα

Ψίχουλα πήρε ο Μητσοτάκης από τη «φίλη» Ούρσουλα
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δεν κατάφερε να πείσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που τον ακολουθούσαν στο Στρασβούργο την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή στήριξη για την Ελλάδα μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel, να υποσχεθεί πάνω από 2,2 δισ. ευρώ.

Η φίλη του Κυριάκου, η οποία είχε φιλοξενηθεί πριν από μερικές εβδομάδες στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα στη χώρα μας, δήλωσε ότι «θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί» και ότι για να δοθούν έως και 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ πρόσθεσε ότι πόροι θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τον επόμενο όμως χρόνου, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 με 5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για την αναστήλωση και ενίσχυση των υποδομών θα φτάσει 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 10 δισ. ευρώ.

Καταλαβαίνει κανείς ότι τα 2,6 δισ. ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2024 ως βοήθεια, είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες που δημιούργησε η κακοκαιρία και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού από το κατ’ όνομα επιτελικό κράτος Μητσοτάκη.

Οι οικονομικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι πολυποίκιλες για την ελληνική οικονομία όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να μην πάρουν υπόψη τους τις νέες περιβαλλοντικές παραμέτρους που έχουν σημαντικές επιδράσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter