«Ψυχεδέλεια σε σπαστά ελληνικά»: Mια συζήτηση με την πολυπολιτισμική μπάντα Τhe Circle Orchestra

«Ψυχεδέλεια σε σπαστά ελληνικά»: Mια συζήτηση με την πολυπολιτισμική μπάντα Τhe Circle Orchestra
Τhe Circle Orchestra

 

Η Σουσάν Κεροβπιάν και ο Θάνος Μπούρης είναι δύο από τα επτά μέλη των Τhe Circle Orchestra (ορχήστρα του κύκλου) και κατοικούν στο Παρίσι. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Faust στην Αθήνα στις 9 και 10 Μαΐου μιλήσαμε μαζί τους ώστε να μας λύσουν τις απορίες σχετικά με την μπάντα: από πόσες εθνικότητες αποτελείται, πώς καταφέρνουν να παίζουν από κοινού ζώντας διασκορπισμένοι σε τρεις χώρες και το σημαντικότερο: τι μουσική παίζουν τέλος πάντων;

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Ο Θάνος Μπούρης (φωνητικά και μπουζούκι), μεγαλωμένος στον Πύργο Ηλείας και πλέον κάτοικος Παρισιού, διατηρεί από μικρός στενή σχέση με τη μουσική. Οταν μετακόμισε στο Παρίσι, μαζί με άλλες τρεις μουσικούς δημιούργησαν μια μπάντα, το Κουκλάκι.

«Ασχολιόμασταν με τη σεφαραδίτικη μουσική και τη σύνδεση που έχει με τα ρεμπέτικα. Από καιρό είχα στο μυαλό μου ένα αφιέρωμα στον Χιώτη με τα κορίτσια και όταν αποφασίσαμε να παίξουμε στο Παρίσι με τα υπόλοιπα παιδιά (τη Βανέσσα Κουρτέση, τον Σωτήρη Λέτσιο και τον Πάνο Δημάκη) σκέφτηκα να γίνει μια ομαδική συνεργασία, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωρίσει καν τις κοπέλες εδώ. Οταν έγινε η συναυλία και περάσαμε κάποιες μέρες μαζί, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό που νιώθαμε ο ένας για τον άλλον –και μουσικά και σε προσωπικό επίπεδο– έπρεπε να γίνει κάτι μεγαλύτερο από μία μόνο συναυλία.

Το έτερο μέλος του γκρουπ, η Αρμένισσα Σουσάν Κεροβπιάν (κοντραμπάσο, φωνητικά), που διαμένει επίσης στο Παρίσι, είχε ήδη κάποια επαφή με την ελληνική μουσική όταν κλήθηκε να παίξει μουσικές του Χιώτη. «Οι γονείς μου είναι μουσικοί, ακούγαμε ρεμπέτικα και άλλη ελληνική μουσική στο σπίτι. Μερικοί φίλοι μας παίζουν αρμενική και ελληνική μουσική στο συγκρότημα Papiers d’Arménies στη Γαλλία. Αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια, όταν συναντήθηκα με τους Ελληνες μουσικούς στο Παρίσι, είχα την ευκαιρία να συνδεθώ πιο άμεσα με αυτήν τη μουσική. Παίζαμε στο συγκρότημα Κουκλάκι για έναν χρόνο προτού γεννηθεί η Circle Orchestra, εξερευνώντας κυρίως ελληνική μουσική και μουσική λαντίνο. Οι δημιουργίες του Μανώλη Χιώτη ήταν αποκάλυψη για μένα – πλέον είμαι ερωτευμένη με αυτήν τη μουσική. Είναι η τέλεια μείξη ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική που αγαπώ και από την οποία αντλώ έμπνευση, την τζαζ και τη λάτιν μουσική που επίσης λατρεύω».

Διαβάστε επίσης: Τα Ριζά: Ο αρχέγονος ήχος της θάλασσας

Η πολυ-πολιτισμικότητα

Τους ρωτώ πώς λειτουργεί σε προσωπικό αλλά και πρακτικό επίπεδο η συνεργασία μεταξύ μουσικών από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. «Αποδεικνύεται ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό να συναντιόμαστε και να κάνουμε πρόβες σε ένα μέρος για λίγες μέρες. Είναι επίσης πολύ έντονη και εκπληκτική εμπειρία να περνάμε μια δύο εβδομάδες όλοι μαζί. Ωριμάζουμε, μαθαίνουμε και πηγαίνουμε το συγκρότημα σε άλλο επίπεδο. Οσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι επίσης πολύ πλούσια εμπειρία ακόμη και αν μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη. Ολοι μας προερχόμαστε από διαφορετικούς αλλά παρόμοιους πολιτισμούς, γι’ αυτό έχουμε πολλά να μοιραστούμε. Μαθαίνουμε μάλιστα λίγο από τις γλώσσες των άλλων» λέει η Σουσάν. Και ο Θάνος: «Τρία μέλη της μπάντας δεν είναι Ελληνες. Από την άλλη εγώ και ο Σωτήρης είμαστε από την επαρχία, ενώ η Βανέσσα και ο Πάνος μεγάλωσαν στην Αθήνα και βλέπεις ακόμη κι εκεί μικρές διαφορές στην κουλτούρα. Εφόσον μπορούμε να κάνουμε χωριό οι Ελληνες μεταξύ μας, ποτέ δεν φοβήθηκα αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τις ξένες. Που δεν είναι τόσο ξένες άλλωστε, έχουν κι αυτές αναφορές από την Τουρκία και την Αρμενία, δεν είναι άσχετες με τη μεσογειακή κουλτούρα».

Πιστοί στην παράδοση

Οι The Circle Οrchestra αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική του Χιώτη και στη συναυλία τους στο Faust θα ακούσουμε τραγούδια «από τα πρώτα του βήματα ως συνθέτη με την παλιά φρουρά του ρεμπέτικου τραγουδιού μέχρι τις επιτυχίες και τα παντρέματα που έκανε με ξένες μουσικές με τη Μάγια Μελάγια, την Πόλυ Πάνου, τη Ρένα Ντάλια και φυσικά τη Μαίρη Λίντα».

Σίγουρα στη μουσική μας βάση είναι η Μεσόγειος. Αν ψάχνεις μια φράση που να χαρακτηρίζει το ύφος μας, κρίνοντας από αυτό που συμβαίνει στα παρασκήνια, θα έλεγα “ψυχεδέλεια σε σπαστά ελληνικά”

 

Ωστόσο ο Θάνος μας διευκρινίζει τη δική τους προσέγγιση σχετικά με τον μεγάλο λαϊκό μουσικό: «Υπάρχουν μπάντες που εδώ και χρόνια έχουν εξερευνήσει με επιτυχία –ειδικά στα τραγούδια του Χιώτη– πώς μπορεί να παντρευτεί ο σύγχρονος ήχος με παλιά τραγούδια. Εμείς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προσπαθούμε όχι μόνο να είμαστε πιστοί στη φιλοσοφία των ενορχηστρώσεων που αποτύπωσε ο Χιώτης αλλά και να απομακρύνουμε τον ήχο των μπουζουκιών από τον ηλεκτρικό ήχο που τον χαρακτήρισε και να τον φέρουμε πιο κοντά στον φυσικό ήχο που επικρατούσε ακόμη παλιότερα. Αλλωστε όλες οι επιτυχίες του Χιώτη είναι παιγμένες με μεγάλες ορχήστρες, με ντραμς, με τρομπέτες, με μπάσα».

Οι The Circle Οrchestra πραγματοποιούν συναυλίες και σε χώρες του εξωτερικού. Tους ρωτώ πώς υποδέχεται το κοινό εκεί τους ελληνικούς ήχους τους. «Είναι πολύ ζεστή η ανταπόκριση του κόσμου έξω. Για διαφορετικούς λόγους μας παρακολουθούν οι Ελληνες που μένουν στο εξωτερικό απ’ ό,τι οι ξένοι, αλλά σε όλους αρέσει. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από Ανατολίτες που ζουν στην Ευρώπη. Ειδικά εδώ στο Παρίσι υπάρχει αρκετός κόσμος που μας ακολουθεί σαν μπάντα πλέον, πέρα από το αφιέρωμα στον Χιώτη» λέει ο Θάνος.

Μα τι μουσική παίζει τέλος πάντων αυτή η μπάντα; «Αυτή είναι πάρα πολύ καλή ερώτηση. Δεν έχω ιδέα! Σίγουρα στη μουσική μας βάση είναι η Μεσόγειος. Αν ψάχνεις μια φράση που να χαρακτηρίζει το ύφος μας, κρίνοντας από αυτό που συμβαίνει στα παρασκήνια, θα έλεγα “ψυχεδέλεια σε σπαστά ελληνικά”» απαντά ο Θάνος.

Οσον αφορά το μέλλον της μπάντας, τα μέλη της σκοπεύουν να γράψουν δικά τους τραγούδια. «Θα κάνουμε όλοι μαζί ένα ταξίδι στην Τουρκία στο τέλος του καλοκαιριού όπου θα έχουμε τα μέσα και την άνεση χρόνου να βάλουμε κάτω τις ιδέες μας. Ηδη σχεδιάζουμε τις μεγάλες περιοδείες μας για του χρόνου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σίγουρα τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

INF0

Οι Τhe Circle Orchestra εμφανίζονται στις 9 Μαΐου στο Faust

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter