Ψυχογιός: «Το προσφυγικό θέλει αλληλεγγύη και όχι δημιουργική λογιστική»

Ψυχογιός: «Το προσφυγικό θέλει αλληλεγγύη και όχι δημιουργική λογιστική»

Κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και του Νότη Μηταράκη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό άσκησε κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός διευκρίνισε ότι παρά τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης είναι γνωστό σε όλους πως τα επιδόματα προς τους αιτούντες άσυλο χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και επιδίδονται από την Ύπατη Αρμοστεία και πως το πρόγραμμα HELIOS για την Ένταξη είχε θεσμοθετηθεί και αρχίσει να υλοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις της Υπηρεσίας Ασύλου την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 με 200 υπαλλήλους και παρέδωσε το 2019 με 1.200, ο τομεάρχης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε λιγότερες από 70.000 αιτήσεις και αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 95.000. Τόνισε πως είναι σημαντική η πρώτη νίκη των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου που κέρδισαν την προσωρινή διαταγή και θα επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης. Διερωτήθηκε δε για ποιο λόγο στο επίσημο site της Υπηρεσίας δεν έχουν αναρτηθεί στατιστικά στοιχεία από τις 29/2/2020.

Για τα όσα είπε ο Ν. Μηταράκης σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην διακυβέρνηση, κατέδειξε ότι η ΝΔ παρά τα όσα λέει, μονιμοποίησε και χρησιμοποιεί τις 31 Δομές Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ότι το ΕΣΤΙΑ ΙΙ που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες βρίσκεται στο όριο της αποτυχίας, παρά την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ την προηγούμενη περίοδο από τους Δήμους και βέβαια οι πολιτικές της Ένταξης έχουν ουσιαστικά απαξιωθεί και δεν υλοποιούνται. Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε, επίσης, πως η πρόσβαση στην υγεία είναι περιορισμένη, δημιουργούνται προσκόμματα στην εκπαίδευση των παιδιών και η πρόσβαση στην εργασία είναι περιορισμένη παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια σε αγροτικές εργασίες, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο ο τομεάρχης τόνισε ότι η Κυβέρνηση για 4 ημέρες ήταν άφαντη, δεν πήγαν γιατροί, δεν πήγαν πυροσβέστες, μόνο τα ΜΑΤ έφτασαν μέσα σε λίγες ώρες. Θύμισε ότι το ΚΥΤ είχε κατασκευαστεί και λειτούργησε επί κυβέρνησης ΝΔ το 2013. Αναφορικά με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός για την υποτιθέμενη αποσυμφόρηση, κατέδειξε ότι η Λέσβος έχει σήμερα 13.000 που είναι λιγότεροι από τις 20.000 που υπήρχαν τον χειμώνα, αλλά διπλάσιοι από όσους υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η Παναγιούδα, συνέχισε ο Γ. Ψυχογιός, θα κοστίσει για ενοικίαση 4,5 χρόνων 2,7 εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, δεν αναφέρει η Κυβέρνηση όμως τα υπόλοιπα έξοδα για συντήρηση και λειτουργία καθώς και ότι υπάρχουν ζητήματα στο συγκεκριμένο χώρο με τη σύνδεση στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, την ύδρευση και την αποχέτευση. Πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση και να δημιουργηθεί μια δομή με ανθρώπινες συνθήκες και να αποσαφηνιστεί αν είναι σε ισχύ το σχέδιο του Ν. Μηταράκη ή του Μ. Χρυσοχοΐδη καθώς ο ένας κάνει λόγο για «αδεια Λέσβο» μέχρι το Πάσχα και ο άλλος για κλειστή δομή με χιλιάδες φυλακισμένους.

Τέλος, ο τομεάρχης ζήτησε από τον Υπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να πιέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της συνολικά και όχι εν είδει φιλανθρωπίας. «Ο κος Μηταράκης πρέπει να ερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και να απαντήσει με στοιχεία. Στόχος μας πάντα είναι η ισορροπία δικαιωμάτων προσφύγων και τοπικών κοινωνιών, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη προς όλους» κατέληξε ο κ. Ψυχογιός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter