Ψυχροπολεμικές προειδοποιήσεις Στόλτενμπεργκ για πλήρη ετοιμότητα ΝΑΤΟ αν Σουηδία και Φινλανδία δεχτούν ρωσικές πιέσεις

Ψυχροπολεμικές προειδοποιήσεις Στόλτενμπεργκ για πλήρη ετοιμότητα ΝΑΤΟ αν Σουηδία και Φινλανδία δεχτούν ρωσικές πιέσεις

Την εποχή του ψυχρού πολέμου φαίνεται ότι αναπολεί ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, προειδοποίησε ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι προτίθενται να αναλάβουν δράση, αν η Σουηδία και η Φινλανδία δεχθούν πίεση από την Ρωσία ή άλλον αντίπαλο πριν γίνουν πλήρη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Είναι αδιανόητο οι σύμμαχοι να μην αναλάβουν δράση, αν η Σουηδία και η Φινλανδία βρεθούν υπό οποιοδήποτε είδος πίεσης» σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας αποτελεί την πιο γρήγορη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.

«Καλωσορίζω τα μεγάλα, σταθερά βήματα που κάνει η Σουηδία για να εφαρμόσει το τριμερές μνημόνιο, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου του PKK και εργαζόμενη για τον κοινό μηχανισμό εφαρμογής σε ζητήματα όπως οι εκδόσεις (καταζητουμένων) και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Όλοι συμφωνούμε για την σημασία του μνημονίου που υπέγραψαν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία και για την ανάγκη αντιμετώπισης των δικαιολογημένων ανησυχιών της Τουρκίας» επισήμανε επίσης ο Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον Ελ. Κρίστερσον να σημειώνει πως «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στη συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε, όσο πιο σύντομα μπορούμε για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Έλφ Κρίστερσον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter