Πτώση κερδοφορίας για τα ΕΛ.ΠΕ.

Πτώση κερδοφορίας για τα ΕΛ.ΠΕ.

Μεγάλη πτώση κερδοφορίας καταγράφεται στα επίσημα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ Τριμήνου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (ΕΛ.ΠΕ) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα συγκρίσιμα κέρδη ανέρχονται στα 118 εκατ. ευρώ στο Δ’ Τρίμηνο και €572 εκατ. στο σύνολο του έτους, ενώ τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη για το 2019 διαμορφώθηκαν στα 185 εκατ ευρώ. Μάλιστα η τωρινή διοίκηση χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά «λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, τη σημαντική επιδείνωσή του στο μεγαλύτερο μέρος του Δ’ Τριμήνου, αλλά και την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας διάρκειας 5 εβδομάδων για την τριετή συντήρησή του, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια τον Οκτώβριο 2019».

Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι σαφώς αρνητικότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το 2018 ήταν μία από τις καλύτερα ιστορικά χρονιές κατά τις οποίες ο όμιλος σημείωσε συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία ύψους 730 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 296 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα το 2017 τα Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 834 εκατ. ευρώ (+14% σε σχέση με το 2016), το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, κυρίως λόγω της βελτίωσης των επιδόσεων όλων των διυλιστηρίων του Ομίλου, με επίτευξη ιστορικού υψηλού υπερ-απόδοσης έναντι ενδεικτικών περιθωρίων και σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016, καθώς και της διατήρησης της λειτουργικής διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων διύλισης σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου 2017, η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, είχε οδηγήσει τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €170 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €59 εκατ. Αξιοσημείωτη μάλιστα ήταν βελτίωση στη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να καταγράφουν μείωση, για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 28% σε σχέση με το Δ’ Τριμ. 2016.

Να σημειωθεί ότι η φετινή πτώση κερδοφορίας θυμίζει τα επίπεδα του 2013 – 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου όταν τα νούμερα των ΕΛΠΕ ήταν σχεδόν απογοητευτικά. Ειδικότερα το 2014 τα συγκρίσιμα EBITDA ήταν 417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. το 2013, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2014.

Καμία αναφορά σε υδρογονάθρακες

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γεωτρήσεις τις γεωτρήσεις που θα έπρεπε να έχουν μπει στην τελική ευθεία στη δυτική και νότια Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς τις στοχεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, με δεδομένο ότι η βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εκχώρηση του ποσοστού που διατηρεί το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι εκπεφρασμένη.

Κατά τις πληροφορίες του Documento, η ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020 φαίνεται τελικά να παίρνει παράταση έως το φθινόπωρο του 2021. Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί αυτή η κωλυσιεργία, καθώς η ενδεχόμενη ανεύρεση ενός μέσου κοιτάσματος 120 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου θα σηματοδοτούσε αυτομάτως την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών μέσω δημιουργίας εκατοντάδων νέων άμεσων θέσεων εργασίας και περίπου 1.000 νέων έμμεσων θέσεων εργασίας. Επίσης, για γραφειοκρατικούς λόγους, με υπαιτιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, φέρεται να έχει προκύψει καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών και σε Αρτα, Πρέβεζα και Κυπαρισσιακό κόλπο παρά τις διαβεβαιώσεις των Γιώργου Ζαφειρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων ΒΔ Πελοπόννησος ΑΕ, και Φοίβου Συμεωνίδη, διευθυντή γεωτρήσεων & παραγωγής της ΕΛΠΕ Upstream, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Επιπλέον όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα, στις 20 Φεβρουαρίου 2020, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενέκρινε τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την από κοινού πώληση του συνολικού κεφαλαίου (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) της ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα προκύψει από τη μερική απόσχιση των δραστηριοτήτων διανομής φυσικού αερίου του Ομίλου ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και η συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 65% που θα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εταιρείας που θα προκύψει μετά την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΔΕΠΑ και θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες χονδρικής εμπορίας και παροχής ΦΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter