Πώς η Αγιά Σοφιά «ξεπλένει» τον Ερντογάν

Πώς η Αγιά Σοφιά «ξεπλένει» τον Ερντογάν

Την προσφιλή τακτική του αποπροσανατολισμού και της υποδαύλισης του εθνικιστικού και ισλαμιστικού συναισθήματος χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθε φορά που στριμώχνεται πολιτικά στο εσωτερικό.

Για μία ακόμη φορά, σειρά είχε η Αγιά Σοφιά και η δημόσια ανάγνωση του κορανίου σε ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO. Το ανοιχτό «φλερτ» του Τούρκου προέδρου με την ιδέα να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τέμενος κρατάει από τον Ιούλιο του 2016. Τότε ο μουεζίνης, για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, κάλεσε σε προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Κοινός παρονομαστής και στα δύο περιστατικά, εκτός από την προφανή γιορτή του Ραμαζανιού, ήταν το κόκκινο πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι μερικές ημέρες μετά το κάλεσμα του μουεζίνη έγινε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του Τούρκου προέδρου.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με την σύγκρουση Ερντογάν με την αξιωματική αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του νόμου για την άρση της ασυλίας των βουλευτών και το «κύμα» συλλήψεων των βουλευτών και της ηγετικής ομάδας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταδικάζεται βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Στις 14 Ιουνίου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις η είδηση ότι ο Ενίς Μπερμπερόγλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια για κατασκοπία, καθώς έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) ενώ μεταφέρουν όπλα στη Συρία.

Το CHP, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, ξεκίνησε την «πορεία της δικαιοσύνης» από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ερμηνεύεται στην Τουρκία ως ευθεία βολή – προειδοποίηση στον επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. «Όσοι θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην Δικαιοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση μία ημέρα. Ο νόμος ισχύει και γι’ αυτούς», είπε ο Ερντογάν και κάλεσε τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Ποιοι είναι οι ισλαμιστές που θέλουν τέμενος την Αγιά Σοφιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οργάνωση η οποία ζητά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος με το σύνθημα: «Σπάστε τις αλυσίδες. Ανοίξτε την Αγιά Σοφιά». Η οργάνωση Σύλλογος Νέων Ανατολίας (AGD) τον περασμένο Μάιο διοργάνωσε μία προσευχή-διαμαρτυρία έξω από την Αγιά Σοφιά με το αίτημα να γίνει και πάλι τέμενος.

Αποτελεί τμήμα του ισλαμιστικού κινήματος Milli Goruş, το οποίο ζητά την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας και πιστώνεται τις δεκάδες κατασκευές και αναστηλώσεις τζαμιών στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρύθηκε το 1969 από το ομώνυμο μανιφέστο του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού, Νετσμεντίν Ερμπακάν και αποτέλεσε τη βάση για πολλά ισλαμιστικά κόμματα, ανάμεσα τους και το σημερινό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στο παρελθόν έχουν επικρίνει έντονα τον Ερντογάν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του έδωσε προτεραιότητα σε μεγάλα κτίρια και εμπορικά κέντρα αλλά και για τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter