Πως η Ε.Ε. έχασε την παγκόσμια «κούρσα» για τα εμβόλια

Πως η Ε.Ε. έχασε την παγκόσμια «κούρσα» για τα εμβόλια

To Politico γράφει ότι στις 2 Μαρτίου πέρυσι στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου έγινε μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του CEO της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, Daniel Menichella, η οποία άναψε φωτιές στην Κομισιόν.

Η CureVac είχε αναπτύξει ένα πειραματικό εμβόλιο λύσσας χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία mRNA η οποία καθοδηγεί τα κύτταρα του σώματος να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ενός ιού.

Η μέθοδος αυτή, υποστήριζε ο Menichella, θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί για να καταπολεμήσει τον SARS-CoV-2. Τότε η Die Welt (στις 15 Μαρτίου) είχε «χτυπήσει» τον τίτλο: «Ο Τραμπ θέλει τη γερμανική εταιρεία εμβολίων CureVac: Τραυματική εμπειρία» ισχυριζόμενη στο σχετικό ρεπορτάζ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ (παρότι αρνητής του ιού) είχε προσφέρει στην CureVac «μεγάλα χρηματικά ποσά» σε αντάλλαγμα αποκλειστικής χρήσης των εμβολίων για τον κοροναϊό.

Μια ημέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου, στις 16 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την καινοτομία Ambroise Fayolle, συναντήθηκαν με διευθυντικό στέλεχος της CureVac.

Η εταιρεία και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να μονοπωλήσουν το πιθανό εμβόλιο αλλά η von der Leyen και η Fayolle (προφανώς τρομαγμένοι) ανακοίνωσαν σχέδια για προσφορά στην CureVac έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια για τη δοκιμή και την παρασκευή του εμβολίου της στην ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, ισχυρίζεται το Politico, η εταιρεία ήταν πολύ πίσω από Αμερικανούς, Βρετανούς ακόμη και Ευρωπαίους ανταγωνιστές, όπως μια άλλη μεσαίου μεγέθους γερμανική εταιρεία η BioNTech η οποία συνήθως επικεντρωμένη στον καρκίνο, είχε ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με την αμερικανική Pfizer για να κατασκευάσει το εμβόλιο mRNA coronavirus, σε περίπτωση που η νεά μέθοδος λειτουργούσε.

Πίσω από τις δηλώσεις της von der Leyen βρίσκονταν μια αλήθεια: ότι η Ευρώπη είχε ήδη χάσει τον αγώνα για να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο κοροναϊού. Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποτιμούσε τον ιό, η κυβέρνησή του συνομιλούσε με τη Big Pharma. Η Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης της Βιοϊατρικής των ΗΠΑ συνεργάστηκε με την Johnson & Johnson για να αναζητήσει εμβόλια στις 11 Φεβρουαρίου ενώ μια συνεργασία με τη Γαλλική Sanofi ανακοινώθηκε μια εβδομάδα μετά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter