Πώς η Γαλλική δεξιά εργαλειοποιεί το εξτρεμιστικό Ισλάμ – Αντιδράσεις πανεπιστημιακών στην χρησιμοποίηση ακροδεξιάς φρασεολογίας

Πώς η Γαλλική δεξιά εργαλειοποιεί το εξτρεμιστικό Ισλάμ – Αντιδράσεις πανεπιστημιακών στην χρησιμοποίηση ακροδεξιάς φρασεολογίας

Ο όρος «ισλαμο-αριστερισμός» χρησιμοποιείται συνήθως στη Γαλλία από ακροδεξιούς πολιτικούς για να δυσφημίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους

Η Γαλλίδα υπουργός ανώτατης εκπαίδευσης, Φρεντερίκ Βιντάλ, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης τη θεμελίωση μιας «αξιολόγησης όλης της ερευνητικής δραστηριότητας» που λαμβάνει χώρα στα πανεπιστήμια έτσι ώστε να ξεχωρίσει «τι είναι ακαδημαϊκή έρευνα και τι ακτιβισμός και άποψη».

Είχε προϊδεάσει με δήλωσή της στον «αέρα» του πιο δεξιού τηλεοπτικού καναλιού ότι θέλει να ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) έρευνα σχετικά με τον «ισλαμο-αριστερισμό» που «στοιχειώνει τα πανεπιστήμια», προκαλώντας έτσι την αγανάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σε απάντηση στα σχόλια της Βιντάλ, η Διάσκεψη των Προέδρων των Πανεπιστημίων (CPU) εξέδωσε δήλωση την Τρίτη, εκφράζοντας «το σοκ της για άλλη μια στείρα διαμάχη σχετικά με το θέμα του ‘Ισλαμοαριστερισμού’ στο πανεπιστήμιο», καταδικάζοντας παράλληλα την εργαλειοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, το οποίο «δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει τι αποτελεί ακτιβισμό κι άποψη».

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ είχε επίσης προειδοποιήσει ότι ο «ισλαμο-αριστερισμός προκαλεί όλεθρο» στη γαλλική ακαδημαϊκή κοινότητα. Τότε η Βιντάλ σε συνέντευξή της στην L’ Opinion, είχε υπερασπιστεί τον ελεύθερο χαρακτήρα με τον οποίο επιτελείται το ερευνητικό έργο στα πανεπιστήμια.

Στο μικροσκόπιο κι οι μετα-αποικιακές σπουδές

Η Βιντάλ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατάξει μια έρευνα για το πρόβλημα των ερευνητών «που εξετάζουν τα πάντα μέσα από το πρίσμα της επιθυμίας διχασμού», το οποίο είπε ότι περιελάμβανε κι εκείνους που επικεντρώνονται στην αποικιοκρατία και τη φυλή.

Αναφερόμενη στις μετα-αποικιακές σπουδές, είπε ότι ήταν «εξαιρετικά σοκαρισμένη όταν είδα να εμφανίζεται στο Καπιτώλιο η σημαία της Συνομοσπονδίας (σ.σ. χρησιμοποιείται από ρατσιστές ως σύμβολο της λευκής υπεροχής)». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «νομίζω ότι είναι σημαντικό οι ανθρωπιστικές και πολιτικές επιστήμες να μελετήσουν αυτά τα ερωτήματα που είναι ακόμα και σήμερα σχετικά».

Αυτή η θέση της προκάλεσε την έκπληξη της συνέλευσης των προέδρων των πανεπιστημίων που έκαναν έκκληση για «επείγουσες διασαφήσεις». Τελειώνοντας την έντονα επικριτική τους ανακοίνωση, έγραψαν ότι: «Αν η κυβέρνηση χρειάζεται αναλύσεις, ποικιλία απόψεων κι επιστημονικό λόγο που θα τη βοηθήσουν να σταματήσει τις καρικατουρίστικες παρουσιάσεις και τις κουτσομπολίστικες αψιμαχίες, είμαστε στη διάθεσή της. Ο πολιτικός διάλογος δεν είναι από θέση αρχής ένας διάλογος επιστημονικός: δεν χρειάζεται να είναι, με την προϋπόθεση να μην μιλάμε για το τίποτα».

Ισλαμο-αριστερισμός, μια έννοια της ακροδεξιάς

Ο όρος «ισλαμο-αριστερισμός» χρησιμοποιείται συνήθως στη Γαλλία από ακροδεξιούς πολιτικούς για να δυσφημίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, που κατηγορούνται ότι είναι τυφλοί στους κινδύνους του ισλαμικού εξτρεμισμού και ανησυχούν υπερβολικά για τον ρατσισμό και την ταυτότητα. «Νομίζω ότι ο ισλαμο-αριστερισμός κατατρώει ολόκληρη την κοινωνία μας και τα πανεπιστήμια δεν είναι άνοσα και αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας», δήλωσε η υπουργός την Κυριακή.

Τα σχόλια ήρθαν εν μέσω μιας εξαιρετικά διχαστικής συζήτησης στη Γαλλία σχετικά με αυτό που ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε «ισλαμιστικό αυτονομισμό», κατά τον οποίο λέγεται ότι οι ισλαμιστές περιφρονούν τους γαλλικούς νόμους και κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε κλειστές μουσουλμανικές κοινότητες. Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε ένα αυστηρό σχέδιο νόμου την Τρίτη, το οποίος θα επεκτείνει τις εξουσίες του κράτους στο να απαγορεύει θρησκευτικές ομάδες που κρίνονται εξτρεμιστικές.

Ο Μακρόν κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι κάνει τα γλυκά μάτια στο ακροδεξιό ακροατήριο πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι μια επανάληψη της μονομαχίας του 2017 με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν προκάλεσε ανησυχία στο κυβερνών κεντρώο κόμμα την περασμένη Πέμπτη, κατηγορώντας την Λεπέν για «μαλθακότητα» απέναντι στο Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

(Με πληροφορίες από Le Monde, Libération, Mediapart, France 24)   

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter