Πώς η μουσική κάνει την προπόνησή σας καλύτερη και πιο αποδοτική

Πώς η μουσική κάνει την προπόνησή σας καλύτερη και πιο αποδοτική

Οι ομαδικές προπονήσεις συνοδεύονται συνήθως από μουσική με έντονο ρυθμό. Επίσης, ότι οι elite αθλητές φορούν ακουστικά στα αυτιά τους κατά την προθέρμανση τους στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο λόγος είναι ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σας κατά τη σωματική άσκηση και να μεγιστοποιήσει την ωφέλειά σας από αυτήν.

Μπορεί να αυξήσει την ταχύτητά σας

Η ακρόαση ενός αισιόδοξου τραγουδιού μπορεί να σας κάνει να αυξήσετε το ρυθμό σας όταν κάνετε αερόβια άσκηση, είτε αυτό είναι ποδήλατο είτε απλό περπάτημα στη γειτονιά σας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ακόμα κι αν η κίνησή σας δεν ταιριάζει απόλυτα με τον ρυθμό της μουσικής, ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό θα σας κάνει να κινείστε πιο γρήγορα.

Μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς.

Η επίδραση της μουσικής δεν είναι αισθητή μόνο όταν κάνετε αερόβια άσκηση. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια ασκήσεων με αντιστάσεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου California State στο Fullerton διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια ασκήσεων ενδυνάμωσης, ήταν σε θέση να πραγματοποιούν άλματα από βαθύ κάθισμα με μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα από εκείνους που έκαναν το ίδιο σε περιβάλλον χωρίς μουσική.

Δίνει την αίσθηση ότι η γυμναστική είναι πιο εύκολη

Ο,τι άσκηση κι αν έχετε επιλέξει να κάνετε, ο εγκέφαλός σας καταγράφει το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας. Αυτό ονομάζεται «αντιληπτή προσπάθεια». Έτσι, οι έντονες ασκήσεις, όπως είναι το σπριντ, καταγράφονται ως ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τις ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα.

Ωστόσο, μια μεγάλη μελέτη ανασκόπησης της βιβλιογραφίας διαπίστωσε ότι όταν η προπόνηση συνοδεύεται από άκουσμα μουσικής είναι αντιληπτή από τον εγκέφαλο σαν πιο εύκολη – ακόμα κι αν ο αθλητής πιέζει τον εαυτό του περισσότερο από το συνηθισμένο.

Μια θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο αυτό, είναι ότι ο εγκέφαλος έχει συγκεκριμένο περιθώριο για την προσοχή που μπορεί να δώσει. Έτσι, αν η μουσική καταλαμβάνει κάποιο μέρος της προσοχής του, τότε αφιερώνει λιγότερο χώρο για να καταγράψει το βαθμό δυσκολίας της προπόνησης.

Ενισχύει τη διάθεση

Το άκουσμα της μουσικής δεν κάνει την άσκηση να φαίνεται ευκολότερη μόνο, αλλά, συγχρόνως βοηθάει να την απολαύσετε περισσότερο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορη ή αργή είναι η μουσική. Βάλτε, απλά, τη μουσική που σας αρέσει και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο!

Η καλή διάθεση βοηθάει στην καλύτερη συγκέντρωση στην προπόνηση και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τις αθλητικές κακώσεις. Δηλαδή, όσο πιο συγκεντρωμένοι είστε κατά την προπόνηση, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να τραυματιστείτε στο γόνατο ή στον ώμο σας.

Τρέξιμο και μουσική: Καλή ή κακή συνήθεια;

Μπορεί να σας δώσει κίνητρο

Νιώθετε ότι δεν έχετε διάθεση για άσκηση; Νοιώθετε κουρασμένοι και έτοιμοι να εγκαταλείψετε την προσπάθεια; Δοκιμάστε να ακούσετε μουσική πριν τη γυμναστική και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει η διάθεσή σας.

Η διαδικασία αυτή αυξάνει πολύ τις πιθανότητες να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε την προπόνηση. Το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε συνεπείς στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της γυμναστικής σας, πιθανότατα λόγω όλων των παραπάνω.

Πώς μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή;

Όταν διαλέγετε τραγούδια για να δημιουργήσετε μία λίστα επιλογών, σκεφτείτε το είδος της γυμναστικής που θα κάνετε. Αν θέλετε να κάνετε άσκηση με γρήγορη ρυθμό, όπως τρέξιμο, βρείτε ένα τραγούδι που έχει ρυθμό μεταξύ 155 και 180 παλμούς (beats) ανά λεπτό.

Το τραγούδι «Danger Zone», του Kenny Loggins είναι περίπου 155 beats ανά λεπτό, ενώ το «I’m So Excited» των The Pointer Sisters είναι περίπου 180 beats ανά λεπτό. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν κάνετε χαλαρωτική γιόγκα, η μουσική που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει λιγότερα beats ανά λεπτό.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter