Πως λύνεται η εξίσωση που τη λένε αγάπη

Πως λύνεται η εξίσωση που τη λένε αγάπη

Μαθηματικά και ανθρώπινα συναισθήματα σε ένα ευφυές και ανατρεπτικό εγχειρίδιο

«Στην αγάπη ένα κι ένα κάνουν ένα» έγραφε ο Γάλλος στοχαστής Ζαν-Πολ Σατρ. Οσο και αν αυτό φαίνεται από τη συγκεκριμένη αποστροφή του, ο κυριότερος εκπρόσωπος του φιλοσοφικού υπαρξισμού δεν χρησιμοποιούσε τα μαθηματικά για να εξηγήσει το μυστήριο της αγάπης. Η Χάνα Φράι, από την άλλη, ως μεταμοντέρνα ρεαλίστρια του έρωτα και μαθηματικός στο UCL, στο Κέντρο Χωρικής Ανάλυσης (CASA), χρησιμοποιεί τα μαθηματικά μοντέλα για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των σχέσεων.

Πόσο πιθανό είναι να ερωτευτείς; Ποιες οι πιθανότητες να βρούμε την πραγματική αγάπη; Πόσες πιθανότητες έχει να κρατήσει η σχέση σου; Πότε είναι φρόνιμο να συμβιβαστείς; Μπορεί η θεωρία παιγνίων να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν πρέπει να τηλεφωνήσουμε πρώτοι ύστερα από ένα ραντεβού; Πόσα από τα κριτήριά μας υπονομεύουν τελικά τις πιθανότητες να βρούμε την αγάπη; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απαντά στο βιβλίο της η συγγραφέας, η οποία χρησιμοποιεί καθημερινά στην εργασία της τα μαθηματικά μοντέλα προκειμένου να μελετήσει τα μοτίβα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Για τη Χάνα Φράι αυτά τα μαθηματικά μοντέλα ‒τα οποία γεμίζουν τη ζωή μας‒ μεταβάλλονται, παραμορφώνονται και εξελίσσονται όπως και η αγάπη.

Η συγγραφέας επικαλείται τον φυσικό Πολ Ντέιβις, ο οποίος υποστήριζε πως τα μαθηματικά είναι η γλώσσα της φύσης και ότι «όποιος δεν σχετίζεται με τα μαθηματικά δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την πλήρη σημασία της φυσικής τάξης που είναι πλεγμένη τόσο βαθιά στον ιστό της υλικής πραγματικότητας. Ετσι διατυπώνει τους μαθηματικούς τύπους που μας ενώνουν με χαρτί και μολύβι, με νούμερα, με ορθολογισμό και εξισώσεις αφού για εκείνη τα «μαθηματικά είναι η προσέγγιση της πραγματικότητας με τρόπο αφαιρετικό». Αν η αγάπη όμως είναι σαν μια κλεψύδρα με την καρδιά να γεμίζει όσο το μυαλό αδειάζει –όπως έγραφε ο Γάλλος λογοτέχνης Ζιλ Ρενάρ‒, τι μπορεί να μας προσθέσει στα αχαρτογράφητα εδάφη της καρδιάς το εγχειρίδιο του έρωτα της Χάνα Φράι; Το βέβαιο είναι πως η Βρετανίδα ακαδημαϊκός υπογράφει ένα ευφυές, εύπεπτο, αισιόδοξο και διασκεδαστικό οδηγό για εκείνους που έχουν χάσει τις συντεταγμένες τους στο πεδίο των σχέσεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Key Books

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter