Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών με φυσικά υλικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουν μερικοί και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ομοιόμορφο όσο με τις «τεχνητές» βαφές, αλλά οπωσδήποτε είναι πιο μοναδικό.

Πριν ξεκινήσετε σκεπάστε με εφημερίδες τον πάγκο που θα δουλέψετε, φορέστε ποδιές και γάντια μιάς χρήσης –το ότι είναι φυσικές βαφές δεν σημαίνει ότι δεν λεκιάζουν!

Υλικά

Αυγά, όσα θέλουμε. Καλύτερα να είναι τα λευκά που βρίσκουμε στις λαϊκές και όχι τα καφετιά που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ.

Μισό κόκκινο λάχανο, χοντροκομμένο, για μπλε χρώμα

4 κουταλιές σούπας κουρκουμά, για κίτρινο χρώμα

Φλούδια από 5-6 ξερά κρεμμύδια, για κόκκινο κεραμιδί χρώμα

Αρκετό άσπρο ξύδι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τις βαφές. Σε ξεχωριστές κατσαρόλες βάζουμε το λάχανο, τον κουρκουμά, και τα φλούδια των κρεμμυδιών. Ρίχνουμε σε κάθε κατσαρόλα περίπου 1 λίτρο νερό και από 2 κουταλιές ξύδι. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν βράσουν τα σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου μισή ώρα. Σουρώνουμε σε διαφορετικά δοχεία τα χρωματιστά υγρά που προέκυψαν, τα ξαναγυρνάμε στις κατσαρόλες τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο κρύο υγρό, βάζουμε μια στρώση αυγών στην κάθε κατσαρόλα. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσουν σβήνουμε το μάτι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε γύρω στα 20 λεπτά.

Σ’ αυτό το χρόνο τα αυγά θα έχουν γίνει σφιχτά (λογικά με ελάχιστες απώλειες), αλλά το χρώμα τους θα είναι αχνό ακόμη. Επομένως τα αφήνουμε μέσα στην βαφή για όσες ώρες χρειάζονται για να έχουμε το χρώμα που μας αρέσει (εγώ τα άφησα περίπου 8 ώρες).

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν είναι τελείως στεγνά τα περνάμε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε λάδι για να γυαλίσουν.

ΥΓ. Μην φοβηθείτε τις δοκιμές, προκύπτουν ωραία χρώματα.

(Πηγή: tastyday.gr)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter