Πώς να κάνετε σωστή διατροφή στη νηστεία των Χριστουγέννων

Πώς να κάνετε σωστή διατροφή στη νηστεία των Χριστουγέννων

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί 40 ημέρες, καθώς αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου. Μπορεί η νηστεία να είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία, δεν παύει όμως να είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ζωικά τρόφιμα. 

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αναρωτιούνται κατά πόσον η νηστεία κάνει καλό στην υγεία μας. Μήπως τελικά η στέρηση κάποιων τροφών έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό; 

Αρχικά, μπορούμε να δούμε αυτή την περίοδο της θρησκευτικής νηστείας, σαν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, αφού περιορίζονται τα ζωικά προϊόντα και πλησιάζουμε περισσότερο το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι, η νηστεία θεωρείται πρότυπο υγιεινής διατροφής και ως ένας ιδανικός τρόπος αποτοξίνωσης του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και πρόληψης διαφόρων ασθενειών, που έχουν ως βάση την κακή διατροφή και την κατάχρηση των τροφών.

Η αξία της νηστείας

– Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά) η οποία βοηθάει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας

– Μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά) η οποία ευνοεί τη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης

– Αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο), η οποία βοηθάει στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης

Διατροφικές επιλογές

Πρωτεΐνη: Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά που επιτρέπονται σ αυτή τη νηστεία, για τις ημέρες όμως που δε θέλετε να τα καταναλώσετε επιλέξτε συνδυασμούς φυτικών τροφών που μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως είναι όσπρια με δημητριακά (φακόρυζο, φασολόρυζο, αρακά με ρύζι κλπ)

Σίδηρος:Μπορείτε να τον βρείτε στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια) και σε λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο). Φροντίστε να το συνδυάσετε με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή να στύψετε λίγο λεμόνι στο πιάτο σας γιατί η Βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του από τον οργανισμό και προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση ροφημάτων όπως είναι το καφέ, τσάι ή κακάο, μαζί με το γεύμα σας γιατί οι τανίνες που περιέχονται σε αυτά τα ροφήματα μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση του.

Ασβέστιο: Εάν στην περίοδο της νηστείας, δεν καταναλώνεται γαλακτοκομικά επιλέξτε λαχανίδα, κινέζικο λάχανο, αμύγδαλα και σουσάμι που είναι καλές πηγές ασβεστίου. Ενώ αν εκτίθεστε στον ήλιο και δώσετε την ευκαιρία στο δέρμα σας να συνθέσει τη βιταμίνη D,η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί ενισχυθεί.

Tip

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι, κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν θέλουν να νηστέψουν.

Τα άτομα αυτά είναι :

– γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης

– γυναίκες που θηλάζουν

– παιδιά και έφηβοι

– άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

– άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης

– άλλες παθολογικές καταστάσεις

– άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή

– άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές

Αναστασία Καραντούνη Πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter