Πώς ο Μητσοτάκης διόρισε τους συγγενείς του, ενώ το απαγόρευε στους υπουργούς του

Πώς ο Μητσοτάκης διόρισε τους συγγενείς του, ενώ το απαγόρευε στους υπουργούς του

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» λέει ο θυμόσοφος λαός, κάτι που από ότι φαίνεται ταιριάζει απόλυτα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αν και απαγόρευσε διά ροπάλου στους υπουργούς να προσλάβουν συγγενικά τους πρόσωπα, ο ίδιος πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Ήταν 9 Ιουλίου του 2019 όταν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις είχαν αναλάβει την εξουσία. Με τον αέρα των οκτώ μονάδων διαφορά και αρκετές προεκλογικές υποσχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Λίγο πριν ξεκίνησαν από κυβερνητικής πλευράς και οι πρώτες διαρροές σε ΜΜΕ, περί «κόκκινων γραμμών» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών ήταν και η απαγόρευση στους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα στο να προσλάβουν συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Όπως επίσης και η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο για τα παιδιά και τις συζύγους κυβερνητικών στελεχών.

Παρά τις σαφείς εντολές προς τους υπουργούς του και τα «ασυμβίβαστα», ο ίδιος φρόντισε στη συνέχεια να τις αθετήσει.

Η αρχή έγινε με τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον «κλειδοκράτορα» του Μαξίμου και προσώπου της εμπιστοσύνης του όπως τον αποκαλούν στην δημοσιογραφική πιάτσα. Ο Δημητριάδης ανέλαβε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση. Για τους καλά γνωρίζοντες είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρώτη περίπτωση που ο πρωθυπουργός έσπασε τις «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος είχε θέσει. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είχαν κατηγορήσει υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, για προσλήψεις συγγενικών τους προσώπων στα γραφεία τους. Μετεκλογικά βέβαια, τα πράγματα αλλάξαν.

Τα αδέρφια της πεθεράς του

Μετά το τοποθέτηση Δημητριάδη, ακολούθησαν και οι διορισμοί των δύο αδερφών της πεθεράς του. Της μητέρας δηλαδή της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Πρόκειται για την γνωστή χορογράφο και καθηγήτρια κινησιολογίας Ερση Πήττα η οποία τοποθετήθηκε στη θέση του της αντιπροέδρου στο Εθνικό Θέατρο, σε αντικατάσταση του ηθοποιού Ρήγα Αξελού. Την ίδια περίοδο τοποθετήθηκε επίσης στη θέση του αντιπροέδρου της Κρατικής Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο αδερφός της πεθεράς Μητσοτάκη, σκηνοθέτης και συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής. Για τους διορισμούς αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε σφοδρή κριτική αλλά ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συγκινείται.


Η ξαδέρφη στην Attica

Μετά τα αδέρφια της πεθεράς του ακολούθησε ακόμη ένας διορισμός. Αυτή τη φορά της ξαδέλφης του πρωθυπουργού Κατερίνας Ονουφριάδου στο Δ.Σ. της Attica Bank ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019 η ξαδέλφη του πρωθυπουργού επιλέχθηκε να αντικαταστήσει την παραιτηθείσα Ζαχαρούλα Παπαθεοδώρου. Πέραν της συγγενικής της σχέσης με τον πρωθυπουργό, η κ. Ονουφριάδου είναι παράλληλα σημαντικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, όπως είχε αποκαλύψει χθες το documentonews.gr.

Η λίστα των διορισμών σε κρατικές θέσεις βέβαια μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογίσει κανείς τα πρόσωπα του κομματικού πυρήνα, αποτυχημένους πολιτευτές ή κουμπάρους και συγγενείς του που έχουν διοριστεί. Ότι κατήγγειλαν ως αντιπολίτευση, το πράττουν τώρα στην κυβέρνηση και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter