Πώς ο Τσίπρας αλλάζει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ο Τσίπρας αλλάζει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Διπλή παρέμβαση για ελληνοτουρκικά και Αρμενία, νέες συντεταγμένες στα εσωκομματικά

Με δύο κινήσεις ματ στην πολιτική και κομματική σκακιέρα την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφέστατα μηνύματα εντός και εκτός κόμματος για το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται το άνοιγμα σε εκείνους τους ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, προφανώς όχι τυχαία, να κινηθεί στο… γήπεδο των λεγόμενων εθνικών θεμάτων. Διότι αφενός πιστεύει ότι σημειώνεται σοβαρή υστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αφετέρου τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κριτική του ταυτίζεται με έναν μεγάλο πυρήνα ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να διεμβολίσει στη διαδικασία του ανοίγματός του προς το κέντρο.

Ενα μήνυμα για πολλούς

Η πρώτη κίνηση αφορούσε τα ελληνοτουρκικά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη. Ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε το πρωί της ίδιας μέρας να στείλει μήνυμα στη γερμανική προεδρία, τη Γαλλία, στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στους ευρωσοσιαλιστές πρωθυπουργούς και επιτρόπους και στις προοδευτικές ευρωομάδες ζητώντας να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και να σχεδιαστεί η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας αν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεε ευθέως αυτό τον μηχανισμό με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, πετυχαίνοντας αφενός να κομίσει μια πρόταση στον αντίποδα των κυβερνητικών χειρισμών, αφετέρου να στήσει διαύλους επικοινωνίας με χώρους όπως το πάλαι ποτέ πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Για τον Αλ. Τσίπρα οι εξελίξεις στα εθνικά είναι ευκαιρία για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσουν ότι τα τεσσεράμισι χρόνια που ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας και δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν με την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και ότι οι δύο χώρες κρατήθηκαν μακριά από ένα θερμό επεισόδιο.

Παρέμβαση για Αρμενία

Η δεύτερη κίνηση του Αλ. Τσίπρα ήταν η συνάντησή του το πρωί της Παρασκευής με το προεδρείο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, τον Σέρκο Κουγιουμτζιάν και τη Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, με τους οποίους συνομίλησε για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την αλληλεγγύη του στον αρμενικό λαό για τις απώλειες αμάχων από τις επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν και την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην εμπλοκή τρίτων στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Και εδώ ο Τσίπρας στόχευσε στην τήρηση ίσων αποστάσεων που φάνηκε να κρατά η κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις στον Καύκασο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τα συναισθήματα που τρέφει για το θέμα η πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Κριτική σε Μητσοτάκη

Το επιστέγασμα των παραπάνω κινήσεων του Αλ. Τσίπρα ήταν η σκληρή κριτική που άσκησε μέσω Facebook στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής. «Οχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια. Οχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν. Ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις. Το ερώτημα είναι γιατί τελικά πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου στον ΟΗΕ. Τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δύο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα. Οσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμφώνησε, υπέγραψε και υπογράφει στο Βερολίνο, θα τα αποδίδουμε όλα αυτά στην απλή σύμπτωση» κατέληξε.

Το modus operandi για το συνέδριο

Στα εσωκομματικά μετά την αλλαγή γραμματέα του κόμματος και προσώπων στους τομείς ευθύνης προχωρά και το θέμα της ποσόστωσης τόσο στα νέα μέλη στις νομαρχιακές όσο και στις συνδιασκέψεις. 

«Είναι θέμα που έχει δρομολογηθεί» λέει στο Documento στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα. Το πιο πιθανό είναι η ποσόστωση να φτάσει στο ένα τρίτο για τις συνδιασκέψεις, ενώ για τις νομαρχιακές υπήρξαν δύο προτάσεις: μια για 20% και μια για 50%, όπως και μια συμβιβαστική πρόταση του προέδρου για 25% που δεν έγινε δεκτή από καμία πλευρά και η απόφαση μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για υποχρεωτική ποσόστωση για τους νεοεισερχόμενους στα όργανα εγγράφει θέλοντας και μη ένα modus operandi ενόψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος, όποτε κι αν αυτό διεξαχθεί. Δεν πρόκειται βέβαια για ειλημμένη απόφαση, μιας και ουδείς γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει η ποσόστωση στους νεοεισερχόμενους για τις συνδιασκέψεις και τις νομαρχιακές και να μην ισχύσει κάτι ανάλογο και για τους συνέδρους. 

Τέλος, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους στο θέμα των μέτρων που λαμβάνονται και των παραλείψεων για τον κορονοϊό. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη στα νοσοκομεία, τα σχολεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στους οίκους ευγηρίας αλλά και στην οικονομία, όπου παρά τις εξαγγελίες για παρεμβάσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, έχουν επιστρέψει στην αγορά περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter