Πώς θα αντιμετωπιστεί η απόκρυψη εισοδημάτων από το ΥΠΟΙΚ

Πώς θα αντιμετωπιστεί η απόκρυψη εισοδημάτων από το ΥΠΟΙΚ

Με_x000D_
έξυπνες διορθώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει προσπάθεια στο πλαίσιο_x000D_
της τρίτης αξιολόγησης που έχει ήδη ξεκινήσει, αφού τα τεχνικά κλιμάκια των_x000D_
θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα, να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων_x000D_
που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών_x000D_
εισφορών. 

Κυρίως στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. «Εξετάζουμε κίνητρα», είπε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων. Για το 2018, ο λογαριασμός, αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ, φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος», στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσινή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Εχουμε αρχίσει ήδη τον σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου, ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πού θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα, το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Μια ακόμα εστία ανησυχίας φαίνεται πως αφορά τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ό,τι καλύτερο». Αν και όπως είπε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα επιτευχθεί συμμαχία Μέρκελ με τους φιλελεύθερους.

Σε ότι έχει να κάνει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση των πληρωμών θα είναι διαθέσιμα τέλος Σεπτεμβρίου και «δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα είναι εκτός στόχων». Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι παρά τα όσα γράφτηκαν, δεν θα μπορούσε το θέμα να συζητηθεί στο EwG των αρχών Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμα ακόμα τα στοιχεία.

Τέλος, όσον αφορά στις πληροφορίες που φέρουν τους δανειστές να θεωρούν μονομερή ενέργεια τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν ισχύει, συμπληρώνοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη εντύπωση αν οι δανειστές το βάλουν στο τραπέζι. Ανοικτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο μιας αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter