Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Διευκρινίσεις Παπαγγελόπουλου

Πώς θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Διευκρινίσεις για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, και αφορά στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταβάλλεται μόνο από τον υπερθεματιστή, ενώ βάσει του ισχύοντος μέχρι σήμερα πλαισίου βάρυνε κάθε υποψήφιο πλειοδότη. Γι' αυτόν τον λόγο τροποποιούνται και οι σχετικές διατάξεις για την καταβολή του πλειστηριάσματος, ώστε, πλέον, ο υπερθεματιστής να υποχρεούται να καταβάλει μαζί με το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης. Το ποσό του τέλους χρήσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας εντός των επομένων ημερών.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, ένα μέρος του τέλους χρήσης αποδίδεται στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή περισσοτέρων πλειοδοτών στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερο πλειστηρίασμα προς όφελος των δανειστών και τελικώς του ίδιου του οφειλέτη.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξήγησε πως τυχόν ερώτημα για καθυστέρηση της τροπολογίας, μπορεί να απαντηθεί με το ότι βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 60 του ν. 4492/2017. Οι παράγραφοι 8 έως 14 ορίζουν ότι τίθεται σε ισχύ από 31 Ιουλίου 2017. Διευκρίνησε, επίσης, ότι αναφέρθηκε σε αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι, να προσαρμοσθεί το ηλεκτρονικό σύστημα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.