Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Οι δρομείς χρειάζονται ενέργεια τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων που συμμετέχουν. Ειδικά εκείνοι που τολμούν μεγάλες αποστάσεις και αναφερόμαστε σε αγώνες από ημιμαραθώνιο και πάνω.

Διότι οι περισσότεροι διατροφολόγοι και αθλητές συμφωνούν ότι αποστάσεις έως 10-15 χιλιόμετρα, μπορούν να καλυφθούν και χωρίς ανεφοδιασμό σε ενέργεια (σ.σ. τα υγρά είναι πάντοτε απαραίτητα) αρκεί ο αθλούμενος ή ο αθλητής να έχει εφοδιάσει σωστά τον οργανισμό του πριν από τον αγώνα.

Οι αγώνες, ωστόσο, πάνω από τα 21 χιλιόμετρα επιφέρουν καταπόνηση και αποδυνάμωση του οργανισμού ο οποίος πρέπει να ανεφοδιαστεί. Τα ενεργειακά τζελ και τα ποτά είναι η επιλογές των δρομέων τις περισσότερες φορές. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, ωστόσο, όπως εξηγεί στο runner’s world Anne Mauney, μαραθωνοδρόμος και διατροφολόγος, μόνο αυτό ίσως να μην φτάνει.

Η πρωτεΐνη και τα λίπη, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον οργανισμό για να επεξεργαστούν, ωστόσο, μπορούν να τονώσουν τον δρομέα και να του δώσουν πιο “σταθερή” ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να γνωρίζει κανείς αν θα ενοχληθεί στο έντερό του, γι αυτό είναι καλό να δοκιμάσει κάποια σνακ με πρωτεΐνες ή λίπη σε προπονήσεις, πριν τα χρησιμοποιήσει σε αγώνες.

Η ξηροί καρποί, η καρύδα, η σκόνη κακάο και άλλες πρώτες ύλες μπορούν να μπουν στο μπολ προκειμένου να δημιουργήσετε τις δικές σας τονωτικές τροφές.

Οι ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, καρύδια ή μείγμα όλων αυτών μαζί με αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα κ.α.) σε μια αναλογία 2 προς 1 παρέχουν μια “ένεση” υδατανθράκων ταχείας καύσης. Με αυτή την αναλογία θα έχετε το λίπος και ορισμένες πρωτεΐνες που χρειάζεστε χωρίς να είναι υπερβολικό και να σας ενοχλήσει στο έντερο.

Με σκόνη πρωτεΐνης

Δοκιμάστε τεμαχισμένες καρύδες, βρώμη, αποξηραμένα μούρα ή βατόμουρα, σουσάμι και λίγο ταχίνι. Χρησιμοποιήστε λίγη σκόνη πρωτεΐνης φυτική η ορού γάλακτος.

Μέλι και καφές

Βελτιώστε τη γεύση με μέλι. Δοκιμάστε επίσης το εκχύλισμα βανίλιας, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη καρύδας ή μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά). Η στιγμιαία σκόνη καφέ espresso ή ότι άλλο σας αρέσει παρέχει μια ώθηση με καφεΐνη.

Μην ξεχνάτε το αλάτι

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, αλλά μια πρέζα αλάτι θα δώσει στο σώμα σας το νάτριο που χρειάζεται για να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα.

Από το ψυγείο μέσα στη ζώνη

Πειραματιστείτε και δοκιμάστε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ανεφοδιασμό με ότι σας αρέσει. Πλάστε τις σε μπαλάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλετε και βάλτε τες στο ψυγείο να “σφίξουν”. Στη συνέχεια σε σακουλάκι και μέσα στη ζώνη σας.

Πηγή runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter