Πώς θα κάνεις τον σκύλο σου τον καλύτερο παρτενέρ στο τρέξιμο

Πώς θα κάνεις τον σκύλο σου τον καλύτερο παρτενέρ στο τρέξιμο

Η εικόνα του σκύλου σου, κουλουριασμένου στον καναπέ μόνος του, αποτυπώνεται στο μυαλό σου κάθε φορά που βγαίνεις για τρέξιμο. “Γιατί δεν με παίρνεις μαζί σου;”, σίγουρα λένε τα θλιμμένα κουταβίσια ματάκια του.

Και μπορεί να θέλεις να τον πάρεις μαζί σου, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.

“Πολλά σκυλιά λατρεύουν να τρέχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρουν πώς να πάνε για τρέξιμο”, λέει ο Chris Bennett, Global Head Coach της Nike Running. Δες τι θα πρέπει να γνωρίζεις πριν του φορέσεις το λουρί για να τον πάρεις μαζί σου.

Άσε τον σκύλο σου να θέσει τον ρυθμό

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζεις; Αυτό το τρέξιμο δεν αφορά εσένα. “Αν θέλεις να πετύχεις έναν γρήγορο χρόνο, μην πας με τον σκύλο σου”, λέει ο προπονητής Bennett. Άρχισε αργά και, όταν ο σκύλος σου θελήσει να σταματήσει και να εξερευνήσει, άφησέ τον να το κάνει. “Θα είναι πιο ενθουσιασμένος για να σε συνοδεύσει και στο επόμενο τρέξιμο, αν περνάει καλά.”

Έχε μαζί σου τη διπλάσια ποσότητα νερού

Οι σκύλοι ιδρώνουν μόνο από τις πατούσες τους, γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να υπερθερμανθούν. Πάρε μαζί σου πολύ νερό για να τον κρατήσεις ενυδατωμένο. Κι όσο ετοιμάζεις τα πράγματα που θα έχεις μαζί σου, πάρε μαζί και μερικές λιχουδιές και σακουλάκια περιττωμάτων.

Πάρε ένα ρυθμιζόμενο λουρί

Είναι βασικό για να παραμείνει ο σκύλος σου και οι υπόλοιποι δρομείς ασφαλείς. Τα ρυθμιζόμενα λουριά προσφέρουν λίγο μεγαλύτερο έλεγχο στα σημεία όπου περπατάει ο σκύλος σου και του δίνουν λίγο περισσότερο χώρο για εξερεύνηση. Όταν πρέπει να ελέγξεις τις κινήσεις του, ένα σαμαράκι είναι πιο άνετο για έναν σκύλο από ένα κολάρο γύρω από τον λαιμό του.

Προτίμησε για αρχή μικρές διαδρομές

Ξεκίνησε αργά και χαλαρά και ετοιμάσου να πατήσεις φρένο όταν ο σκύλος σου δεν θέλει να τρέξει άλλο. “Αν επιβραδύνει ή απλώς κάθεται, το τρέξιμο σταματά”, αναφέρει ο προπονητής. Μπορεί ο σκύλος σου να βαριέται ή να μην νιώθει καλά και δεν είναι καλό να τον σέρνεις μαζί σου. Θέλεις ο σκύλος σου να τρέξει ξανά μαζί σου!”.

Δεν είναι όλα τα σκυλιά δρομείς

Οι ράτσες με κοντές μουσούδες, όπως τα παγκ και τα μπόξερ, δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένες για τρέξιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλάκια με μικρά πόδια, όπως τα κόργκι. Υπάρχουν και μερικά που απλώς δεν ενδιαφέρονται. “Γνώρισε τον σκύλο σου και κατανόησε τους σωματικούς του περιορισμούς”, λέει ο προπονητής. Μάθε περισσότερα για το αν η ράτσα του σκύλου σου είναι κατάλληλη για επίπονη άσκηση.

Διατήρησε το σκυλάκι σου ασφαλές

Προπόνησε τον σκύλο σου ώστε να τρέχει δίπλα σου, για να μην σκοντάψεις στο λουρί, ιδανικά στο εξωτερικό τμήμα του μονοπατιού ή της διαδρομής, ώστε να υπάρχει κάποια απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και τους άλλους δρομείς. Και πάντα να δίνεις προσοχή στην επιφάνεια όπου τρέχεις: για παράδειγμα, η άσφαλτος τις μέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάψει τις πατούσες του σκύλου σου.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter