Πώς θα κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες – Έως 1,2 δισ. ευρώ

Πώς θα κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες – Έως 1,2 δισ. ευρώ

Έως 1,2 δισ. ευρώ ενδέχεται να φτάσει η απόδοση του υπερπλεονάσματος του 2017 προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προαπαιτούμενα (μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 30 από τα 95), ενώ θα καθοριστεί και ο τρόπος κατανομής της υπερκάλυψης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. 

Στο θετικό κλίμα των ημερών προστέθηκε και το ότι χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε μέσω Twitter την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 800 εκατ. προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την τελευταία υποδόση που εκκρεμούσε από την προηγούμενη αξιολόγηση, η οποία προορίζεται εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κοινή εκτίμηση με τους θεσμούς το ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα φτάσει στο 2,8%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί υπέρβαση του στόχου (1,75%) κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 η κοινή πεποίθηση είναι πως θα επιτευχθεί το 3,5%.

Πώς θα κατανεμηθεί

Σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν ούτως ώστε να δοθεί ένα ποσό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,2 δισ. Ειδικότερα¨

  • Ένα ποσό μεταξύ 700- 800 εκατ. αναμένεται να δοθεί σε διάφορες μορφές εφάπαξ και θα αφορά άτομα τα οποία εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και 
  • Ένα ποσό της τάξης των 300-400 εκατ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Τα εναπομείναντα χρήματα θα κρατηθούν ως “μαξιλάρι ασφαλείας” για το ενδεχόμενο ανατροπής των προβλέψεων, ενώ αν όλα λειτουργήσουν ομαλά, τότε θα χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλα κεφάλαια για την ενίσχυση της οριστικής εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.

Τα θετικά μηνύματα

Στα θετικά του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται απόφαση (εντός του Πτωχευτικού Κώδικα) που αναφέρει ότι θα προηγούνται τα χρέη προς κάποιες κατηγορίες εργαζομένων έναντι των χρεών προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών και η θέσπιση πλαφόν βάσης στις συντάξεις χηρείας. Σημαντική είναι και η επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000-50.000 ευρώ, με σχετικά χαμηλά κριτήρια για την κερδοφορία τους (το κατώφλι της ένταξης για το κάτω όριο των χρεών αναμένεται να ξεκινάει από 3.000 ευρώ λειτουργικά κέρδη για μια επιχείρηση). Ωστόσο, το πλέον σημαντικό είναι πως επιβεβαιώθηκε και στο επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων ότι έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας.

Οι εκκρεμότητες

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές εκκρεμότητες που μένουν στο μεσοδιάστημα μέχρι την επιστροφή των θεσμών στα τέλη Νοεμβρίου, οι δύο σημαντικότερες είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων. Πάντως, σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, δεν θα χρειαστεί πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Για το δεύτερο θέμα φαίνεται ότι οι περικοπές (αν υπάρξουν τελικά, γιατί ενδέχεται να αποφευχθούν) θα αφορούν λίγες κατηγορίες επιδομάτων, ενώ καταβάλλονται και προσπάθειες να δοθεί και επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Το θέμα των επιδομάτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εξοικονόμησης εξόδων από όλα τα υπουργεία, το λεγόμενο spending review.

Όχι εφησυχασμός

Όπως και να έχει, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι, παρά την τεράστια αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις, η οποία είναι εμφανέστατη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο αξιολογήσεις, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και σημειώνουν ότι υπάρχει από εδώ και στο εξής τεράστια δουλειά νομοτεχνικού χαρακτήρα, η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2018, όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, καμία πλευρά δεν μίλησε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος αυτός θεωρείται φιλόδοξος, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση παρουσίασε επαρκείς αναλύσεις για την πορεία του 2018, οι οποίες κρίθηκαν επαρκείς, οπότε δεν τίθεται ούτε τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων. Άλλωστε, «εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος», δήλωσε την Παρασκευή, μετά την τελευταία συνάντηση με τους δανειστές, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: left.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter