Πως θα πάρουν το ειδικό επίδομα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει

Πως θα πάρουν το ειδικό επίδομα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει

Ανακοίνωσε επίδομα για τους εργαζομένους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας.

Πάντως δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το ύψος του επιδόματος, ούτε αν αυτό θα αφορά σε εφάπαξ ή σε μηνιαία καταβολή. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα έχει ύψος 500 ευρώ/εργαζόμενο και μάλλον θα είναι ανά μήνα.

Από την άλλη σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όσοι εργοδότες έχουν κλείσει υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις τους ή πρόκειται να τις κλείσουν στο μέλλον λόγω του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής. Ο λόγος βέβαια αφορά στο τι θα κάνουν με τις εργαζόμενους που απασχολούν καθώς για να ισχύσει η μη καταβολή μισθών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα πρέπει να αναγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 13παρ2 της ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου για την ενεργοποίηση του οποίου αναμένουμε υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας, όσοι εργοδότες έχουν κλείσει την επιχείρηση τους υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτή την ηλεκτρονική δήλωση θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Οτανθα γίνει αυτή η δήλωση το ΕΡΓΑΝΗ θα αντλήσει αυτόματα τα στοιχεία που απασχολεί η κάθε επιχείρηση

Εκ παραλλήλου οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι, σ’ αυτή την πλατφόρμα (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί αφού αναμένεται η υπουργική απόφαση) θα δηλώσουν:

-τα προσωπικά τους στοιχεία,

-τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

-τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης

Αυτός ο μηχανισμός στήριξης όταν θα ενεργοποιηθεί θα περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτα επιδόματα και επιταγές. Όλα τα ανωτέρω θα μπαίνουν ως χρήματα άμεσα στους λογαριασμούς που θα έχουν δηλωθεί από τους εργαζόμενους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter