Πώς τον πετσόκοψαν έτσι;

Πώς τον πετσόκοψαν έτσι;

Πολιτικοί τριγμοί έχουν προκληθεί μετά την απόφαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα να αναρτήσει έπειτα από τεράστια αναμονή και πιέσεις την περιβόητη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα 1.232 Μέσα για τις διαφημιστικές καμπάνιες «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Οπως προκύπτει, ποσά μοιράστηκαν αφειδώς και κατά το δοκούν χωρίς να ληφθούν υπόψη –σχεδόν στη συντριπτική πλειονότητα των Μέσων– αντικειμενικά κριτήρια όπως η ακροαματικότητα, η επισκεψιμότητα ή η κυκλοφορία. Αντιθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις το κριτήριο φαίνεται ότι ήταν αν το Μέσο είναι φιλοκυβερνητικό και σε ποιον βαθμό, αν κάνει ρεπορτάζ για τους… κοιλιακούς της Μαρέβας Μητσοτάκη ή ακόμη και αν είναι ιδιοκτησίας βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Οταν βέβαια ένα Μέσο, όπως το Documento, γράφει για την offshore της Μ. Μητσοτάκη, τότε αποκλείεται εντελώς από τη λίστα Πέτσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνολικά στον αντιπολιτευόμενο Τύπο δόθηκε μόλις το 1% των συνολικών χρημάτων της καμπάνιας.

Αναξιοκρατία και λίστα-μνημείο

Η έλλειψη αντικειμενικών –σε πλείστες περιπτώσεις– κριτηρίων για τη διανομή των σχεδόν 20 εκατ. ευρώ της διαφημιστικής καμπάνιας έχει παράλληλα προκαλέσει… εμφύλιο στη «γαλάζια» πολυκατοικία, αφού η εταιρεία Αlter Ego, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει το σύνολο του ποσού που δόθηκε στα –φιλικά στην κυβέρνηση– Μέσα της, καταγγέλλοντας «αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές». Στην επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν από τις δίδυμες καμπάνιες προχώρησαν και οι ιστοσελίδες larissanet.gr, lamiareport. gr και cretalive.gr, η οποία ανέφερε ότι η λίστα Πέτσα είναι «μνημείο διασπάθισης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος».

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα lamiareport.gr κάνει λόγο για «λίστα της ντροπής» και «επιτομή της αναξιοκρατίας», αναφέροντας πως «αν δεν παραιτηθούν οι υπεύθυνοι, ο πρωθυπουργός οφείλει να τους στείλει στο σπίτι τους». H ιστοσελίδα larissanet.gr κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «φάνηκε ξεκάθαρα πως ενισχύθηκαν παράνομα ΜΜΕ που δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο», καθώς και ότι «ενισχύθηκαν κυρίως “ημέτεροι” και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Κι όλα αυτά ενώ η διαφημιστική εταιρεία Initiative έλαβε 411.985 ευρώ μαζί με ΦΠΑ, χρήματα που το δημόσιο θα μπορούσε να γλιτώσει, καθώς η διανομή θα μπορούσε να γίνει και χωρίς την απευθείας ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία. Η διαφάνεια την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση αναφορικά με τη διανομή των διαφημιστικών κονδυλίων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

Ο Μωυσής και οι κοιλιακοί της Μαρέβας

Το Μέσο που έλαβε τη μερίδα του λέοντος (1.029.200 ευρώ μαζί με ΦΠΑ) είναι ο Σκάι, ενώ από κοντά ακολουθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Ant1 (967.188,84 ευρώ μαζί με ΦΠΑ), Star (905.066,08 ευρώ μαζί με ΦΠΑ), Alpha (842.558,92 ευρώ μαζί με ΦΠΑ), Open (557.566 ευρώ μαζί με ΦΠΑ) και Mega (470.526,06 ευρώ μαζί με ΦΠΑ).

Στους… ευνοημένους της λίστας Πέτσα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα ο όμιλος του Θανάση Μαυρίδη: η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»–που χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη ως «Μωυσή- και η οποία πουλάει περίπου 2.000 φύλλα, έλαβε 74.400 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος αν βάλει δίπλα τα χρήματα που έλαβε η ΕΦΣΥΝ (30.000ευρω) η οποία είναι και καθημερινή έκδοση και ΣΚ ενώ πουλάει και περισσότερα φύλλα. Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα liberal.gr –βάσει του similarweb, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναζήτησης επισκεψιμότητας ιστοσελίδων, βρίσκεται στην 201η θέση πανελλαδικά-, έλαβε 148.800 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Πόσα που κρίνονται ιδιαιτέρως υψηλά, αφού είναι αναντίστοιχα με αυτά που έλαβαν ιστορικές εφημερίδες με πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία: η Καθημερινή της Κυριακής έλαβε 123.380 ευρώ με ΦΠΑ, τα ΝΕΑ Σ/Κ, 78.120 ευρώ με ΦΠΑ το ΒΗΜΑ 119.040 ευρώ με ΦΠΑ και η Εφημερίδα των Συντακτών 36.846,6 ευρώ με ΦΠΑ. Αντίστοιχα, οι ιστοσελίδες tovima.gr και tanea.gr μολονότι βρίσκονται –σύμφωνα με το similar web- πανελλαδικά στην 154η θέση και 123η θέση αντίστοιχα λαμβάνουν έκαστη 79.360 ευρώ.

Σε 310.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ ανέρχεται το ποσό που έλαβε η ιστοσελίδα iefimerida.gr, συμφερόντων του Χρήστου Ράπτη, ενώ η ιστοσελίδα bovary.gr, συμφερόντων του ίδιου, έλαβε 124.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Μια ιστοσελίδα που μεταξύ άλλων έχει αναρτήσει δημοσιεύματα με τίτλο όπως, «Η Μαρέβα Μητσοτάκη δείχνει τους εντυπωσιακούς κοιλιακούς της» και «Με μοναδικό στιλ η Μαρέβα Μητσοτάκη ποστάρει από τις διακοπές της»…

Τα μέσα του Φουρθιώτη

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα της… «πέτσινης» λίστας που αποκάλυψε το Documento και έγινε σημείο αναφοράς του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, είναι το blog – φάντασμα του παρουσιαστή lifestyle εκπομπών, Μένιου Φουρθιώτη. Το blog με τις δυο όλες και όλες αναρτήσεις (μια εξ’ αυτών το διαφημιστικό μπάνερ της καμπάνιας «Μένουμε Ασφαλείς») πληρούσε τα δήθεν κριτήρια διαφάνειας, αναγνωσιμότητας και… κύρους του Πέτσα. Η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται στη λίστα με τα ποσά, είχε δώσει εντολή να πληρωθεί με 1.000 ευρώ το blog του Φουρθιώτη. Το ποσό φαίνεται να μην τιμολογήθηκε τελικώς, ίσως για να αποφευχθούν περισσότερες αντιδράσεις. Το ίδιο συνέβη και με το site του Φουρθιώτη, apokaliptikalive.gr για το οποίο η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή πληρωμής 4.000 ευρώ. Ο παρουσιαστής όμως έλαβε συνολικά 8.680 ευρώ με ΦΠΑ για τον ραδιοφωνικό σταθμό Party Fm, στην Αθήνα και τη Λάρισα.

Οι αποκαλύψεις του Documento έφεραν προ των ευθυνών τους και τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας wishmag.gr, που η τελευταία χρονολογικά είδησή της είχε τον “παππού Σαρκοζί” απ’ το 2010. Και αυτό, όπως και ακόμη τρία ΜΜΕ δεν τιμολόγησαν το ποσό για το οποίο η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή να τους καταβληθεί.

Άνευ σημασίας οι μετρήσεις ακροαματικότητας

Με… ακατανόητα κριτήρια φαίνεται πως δόθηκαν τα χρήματα και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αν εξαιρεθεί ο ΣΚΑΙ FM, που έλαβε τα περισσότερα χρήματα (99.200,79 ευρώ με ΦΠΑ) και σύμφωνα με τις ακροαματικότητες –βάσει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή»-, βρίσκεται στην πρώτη θέση, πολλά από τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς… δεν δικαιολογούνται. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά που δόθηκαν (μαζί με ΦΠΑ) στους ενημερωτικούς σταθμούς έχουν ως εξής: 62.000 ευρώ στον REAL FM που κατέχει το 8,1% της ακροαματικότητας, 49.480,96 ευρώ στους τέσσερις σταθμούς της ΕΡΑ, που κατέχουν το 8,1% της ακροαματικότητας, 49.600 ευρώ στο Θέμα 104.6 που κατέχει το 1,2% της ακροαματικότητας, 49.600 ευρώ στα Παραπολιτικά 90,1 που κατέχει το 3,7% της ακροαματικότητας, ενώ το ραδιόφωνο της Athens Voice με μόλις 0,6% ακροαματικότητα, έλαβε επίσης 49.600 ευρώ κι ενώ η εφημερίδα Athens Voice έλαβε 49.600 ευρώ με ΦΠΑ και η ιστοσελίδα athensvoice.gr 223.200 ευρώ με ΦΠΑ. Ο Alpha 98,9 με 2,2% ακροαματικότητα έλαβε –με δύο ξεχωριστές πιστώσεις-, συνολικά 19.840 ευρώ με ΦΠΑ, ο Αθήνα 9.84 έλαβε 6.218,6 ευρώ με ΦΠΑ –δεν έχει καταμετρημένη ακροαματικότητα-, το Κανάλι 1 με 0,1% ακροαματικότητα έλαβε 6.200 ευρώ, όπως και το Στο Κόκκινο, μολονότι η ακροαματικότητά του ανέρχεται στο 2,4%. Τα λιγότερα χρήματα -2.480 ευρώ με ΦΠΑ) τα έλαβε ο Βήμα FM, ο οποίος όμως δεν λειτουργεί από το 2017.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο Athens Dee Jay που καταλαμβάνει την 3η θέση στις ακροαματικότητες έλαβε 49.598 ευρώ μαζί με ΦΠΑ, σχεδόν όσα και το ραδιόφωνο της Athens Voice που κατέχει την 35η θέση στις ακροαματικότητες.

Λεφτά και στον… συμπέθερο

Ακόμη και ο… συμπέθερος όμως της οικογένειας Μητσοτάκη εμφανίζεται -βάσει της λίστας-, να πήρε λεφτά για την ενημερωτική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Ο λόγος γίνεται για την ιστοσελίδα neweurope.gr, που έλαβε 20.000 ευρώ –το ποσό εμφανίζεται να μην αυξάνεται παρά την προσθήκη του ΦΠΑ- ανήκει στον Αριστείδη Καλογερόπουλο, επί χρόνια στενό συνεργάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου και νυν μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη μετά τον γάμο της κόρης του με τον γιο της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη. Σε επικοινωνία που είχε το documentonews.gr με τον Α. Καλογερόπουλο, μας επιβεβαίωσε ότι η επίμαχη ιστοσελίδα είναι η ελληνική έκδοση του neweurope των Βρυξελλών και το διαχειρίζεται ο ίδιος. Σχολίασε παράλληλα ότι «δεν έχω εισπράξει απολύτως τίποτα από την κυβέρνηση γι αυτό το θέμα, οι Βρυξέλλες τα έχουν πάρει. Εγώ όχι» , καθώς και ότι το banner του «Μένουμε Σπίτι», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του για μια εβδομάδα και ότι του στάλθηκε μέσω Βρυξελλών. Δηλαδή, η κυβέρνηση έστειλε banner γραμμένο στα αγγλικά και σε site στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι στην πρώτη λίστα Πέτσα, που δεν αναγράφονταν τα ποσά πίστωσης στα μέσα, συγκαταλεγόταν η ιστοσελίδα neweurope.com –που πλέον δεν εμφανίζεται- και όχι η ιστοσελίδα neweurope.gr.

Ποσά παρέμειναν ίδια παρά την προσθήκη ΦΠΑ

Η ιστοσελίδα neweurope.gr, δεν είναι το μοναδικό μέσο του οποίου το τιμολογημένο ποσό, παραμένει το ίδιο παρά το ότι προστίθεται το ΦΠΑ, αφού στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ακόμη εννιά ΜΜΕ, εκ των οποίων τα επτά είναι ιστοσελίδες, και τα υπόλοιπα δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί. Πρόκειται για τα μέσα: destanea.com, greeknewsonline.com, hellasjournal.com, sentra.com.gr, thessalikos.gr, verianet.gr, volosday.gr, Ράδιο Έψιλον 103 Σερρών και Ράδιο Σέρρες 98,9. Από τα επίμαχα μέσα, τα περισσότερα χρήματα (20.000 ευρώ) δόθηκαν στην ιστοσελίδα hellasjournal.com και στην ιστοσελίδα greeknewsonline.com, που έλαβε 10.000 ευρώ.

Καταγγελίες για επιλεγμένα ΜΜΕ και στην επαρχία

Σε βαρυσήμαντες καταγγελίες προχώρησε ο Σπύρος Κουταβάς μέσω της ιστοσελίδας vetonews.gr, αφού ανέφερε ότι η κατανομή των χρημάτων στα ΜΜΕ της Κοζάνης έγινε με κομματικά κριτήρια. «Τα κριτήρια δεν ήταν ούτε η εμβέλεια του μέσου, ούτε οι θέσεις εργασίας που έχει, ούτε η επιρροή του, αλλά σε πλείστες περιπτώσεις η σχέση του ιδιοκτήτη με την ΝΔ η τους βουλευτές της», σημείωσε η ιστοσελίδα. Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε η ιστοσελίδα vetonews.gr, «η τηλεόραση West Channel που δεν διαθέτει ούτε εικονολήπτη πάρα μόνο έναν εκφωνητή ειδήσεων σε ρόλο δημοσιογράφου, ιδιοκτησίας του επί σειρά ετών πρώην βουλευτή της ΝΔ Ν. Παπαφιλίππου έλαβε 10.000€ ενώ το West Radio της ιδίας ιδιοκτησίας 2.000€ – Σύνολο 12.000€. Ακολουθεί κατά πόδας ο Αντώνης Πουγαρίδης εκ Πτολεμαΐδας με την εφημερίδα Πτολεμαίος να λαμβάνει 5.000 €, η την εβδομαδιαία Εορδαϊκός Παλμός 2.000 ευρώ, ενώ το site e-ptolemeos λαμβάνει 2.500 ευρώ. Συνολικά 9.500€. Πρόκειται για εκδοτική οικογένεια με γνωστές καταβολές και στενές κομματικές σχέσεις με την ΝΔ καθώς και πρώην η νυν υπουργούς της κυβέρνησης». Αντιθέτως, άλλα τοπικά μέσα αποκλείστηκαν ή έλαβαν λιγότερα χρήματα.

Χρήματα και στον Ανδρέα Πάτση

Ποσόν 3.720 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ δόθηκαν και στην ιστοσελίδα pointmedia.gr, που ανήκει στον βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση και τη σύζυγό του, οι οποίοι είναι κουμπάροι του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εμφανίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα similarweb να έχει μηδαμινή επισκεψιμότητα, ενώ αντίστοιχα σύμφωνα με τα στατιστικά της Alexa, μιας από τις πιο γνωστές πλατφόρμες καταγραφής αναγνωσιμότητας ιστοσελίδων, βρίσκεται στη θέση 3.880 πανελλαδικά.

10.000 ευρώ στη σύζυγο βουλευτή της ΝΔ

Η περίπτωση Πάτση όμως δεν είναι η μοναδική, αφού χρήματα δόθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα», της Πιερίας, συμφερόντων της Μελίνας Κορομήλη, συζύγου του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Φώντα Μπαραλιάκου, που είχε αναλάβει και εμπορικός διευθυντής στην εκδοτική εταιρεία της συζύγου του. Η εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα», έλαβε 7.440 ευρώ μαζί με ΦΠΑ, ενώ η ιστοσελίδα της, 4.960 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Συνολικά δηλαδή ο όμιλος έλαβε 12.400 ευρώ μαζί με ΦΠΑ (10.000 ευρώ καθαρά), όσα και η Εφημερίδα των Συντακτών, που διαβάζεται καθημερινά από πολύ περισσότερο κόσμο.

Και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά μέσα

Ποσόν 8.000 ευρώ (9.880,32 ευρώ με ΦΠΑ) έλαβε το τηλεοπτικό κανάλι του Έβρου TVALFA. Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν θα ήταν άξιο αναφοράς, μόνο που πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του καναλιού είναι η Έλενα Σώκου, η οποία επίσης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά μέσα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα alexandroupolisonline.gr, «για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι ξεκάθαρο ότι κάποια Μέσα και τα ποσά που μοιράστηκαν έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις της Έλενας Σώκου».

Και ανύπαρκτο κανάλι

Είναι εντυπωσιακό, αλλά χρήματα δόθηκαν και σε ανύπαρκτο περιφερειακό κανάλι: στην λίστα Πέτσα αναγράφεται ότι δόθηκαν 14.880 ευρώ με ΦΠΑ, στην Τηλεόραση Ένα Μαγνησίας. Το συγκεκριμένο κανάλι όμως δεν εμφανίζεται να υπάρχει, αφού αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μόνο οι ASTRA, TRT, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, SMILE, TV10.

Κρατική διαφήμιση στα …κρατικά ΜΜΕ

Σίγουρα στα αξιοσημείωτα της λίστας Πέτσα συγκαταλέγεται και το ότι από την επίμαχη κρατική διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊο, δόθηκαν στα κρατικά ΜΜΕ συνολικά 452.397,88 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, τα κανάλια ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 2 και ΕΡΤ 3 επιδοτήθηκαν με 334.716,92 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ενώ περί τα 49.600 ευρώ δόθηκαν στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ert.gr. Επιπλέον το ΑΠΕ – ΜΠΕ έλαβε 18.600 ευρώ μαζί με ΦΠΑ και οι τέσσερις σταθμοί της ΕΡΑ, 49.480,96 ευρώ μαζί με ΦΠΑ.

70.000 ευρώ στον εκδότη που έχρισε τον Κυριάκο «ηγέτη του 21ου αιώνα»

«Ο Κυριάκος ηγέτης του 21ου αιώνα», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Παρασκήνιο στις 5 Ιουνίου του 2020. Η επίμαχη εφημερίδα, συμφερόντων του εκδότη Νίκου Καραμανλή, δεν ήταν η μοναδική που έλαβε χρήματα (24.800 ευρώ μαζί με ΦΠΑ), από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Συνολικά, οι έξι ιστοσελίδες και οι δύο εφημερίδες συμφερόντων του Νίκου Καραμανλή έλαβαν 68.200 ευρώ μαζί με ΦΠΑ.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Η εφημερίδα «Πατρίς», ήταν το μέσο που έλαβε τα περισσότερα χρήματα (12.400 ευρώ με ΦΠΑ), στον Πύργο. Η συγκεκριμένη εφημερίδα ανήκει στον Λεωνίδα Βαρουξή, του οποίου ο γιός, Λευτέρης Βαρουξής, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές. Ο Λευτέρης Βαρουξής ήταν επίσης μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε, στην οποία άνηκε η πλατφόρμα Platform.elearning-seminars.gr. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, ήταν μια από τις εφτά που λειτούργησαν ως μεσάζοντες με τα ΚΕΚ προκειμένου να μοιραστούν τα 193 εκατομμύρια, προτού η κυβέρνηση οδηγηθεί σε άτακτη υποχώρηση, λόγω του περίφημου… «σκόιλ ελικικού».

Βέτο και στον μειονοτικό Τύπο

Ενδεικτική του πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Τύπου, ήταν και η απόφασή της να αποκλείσει από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», όλα τα μειονοτικά μέσα που εκδίδονται/εκπέμπουν ή δημοσιεύουν στην τούρκικη γλώσσα. Συγκεκριμένα, τα μειονοτικά μέσα που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ είναι οι εφημερίδες GUNDEM, CUMHURİYET, MILLET, RODOP RUZGARI, OGRETMENIN SESI, οι ιστοσελίδες trakyaninsesi.com ,gundemgazetesi.com milletgazetesi.gr birlikgazetesi.org azinlikca1.net καθώς και τα ραδιόφωνα ÇINAR FM-KOMOTHNH, RADIO CYTI-KOMOTHNH, JOY FM-KOMOTHNH και KRAL FM-XANTHI. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται και στην ιστοσελίδα azinlikca1.net, «η αρχή της “ισονομίας” και της “ισοπολιτείας” από ότι φαίνεται παραμένει ακόμα μια φορά μόνο στα λόγια για τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter