Πυκνά σύννεφα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη

Πυκνά σύννεφα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη

Την αποτυχημένη τακτική του βλαχοδημάρχου που κοροϊδευει τους «κουτόφραγκους» από την Εσπερία επέλεξε χθες Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αμβλύνει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των δανειστών μας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, επέλεξε να χαϊδέψει τα νεοφιλελεύθερα αυτιά των επικεφαλής των δανειστών μιλώντας για το Ελληνικό (η Κυβέρνηση με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και για λόγους επικοινωνίας ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις), για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τον επικείμενο διαγωνισμό για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κλπ.

Συγκεκριμένα πληροφόρησε τους δανειστές μας για το ότι έγινε η ανακατανομή -υπέρ του δημοσίου- των δικαιωμάτων στα ακίνητα που βρίσκονται στο Ελληνικό. Ο κος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι ψηφίζεται σήμερα « η σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιώματος επιφανείας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ και την πρόβλεψη πράξης κανονισμού επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού». Πρόκειται για τον τρόπο, όπως εξηγήθηκε, που έχει επιλεγεί να μεταβιβαστούν τα ακίνητα του πρώην αεροδρομίου από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία που έχει συσταθεί (Ελληνικό ΑΕ) της οποίας οι μετοχές θα μεταβιβαστούν στον επενδυτή (Lamda).

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ που επιδιώκεται να πωληθεί το 79% των μετοχών της ο κος Σταϊκούρας έκανε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή της. Μάλιστα σήμερα ψηφίζεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο η τροπολογία με βάση την οποία εξαιρείται η ΕΛΒΟ από την απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του μήνα. Στόχος είναι η διευκόλυνση της εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων μέσω της ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι δανειστές για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ από μία κοινοπραξία εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο ισραηλινό κράτος και προμηθεύει σταθερά αυτό όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη ημέρα

Αυτό που έμεινε κατά την πρώτη ημέρα των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων είναι η σφοδρή αντίδραση των επικεφαλής στο στόχο της Κυβέρνησης να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση κατέστη σαφές στην ελληνική πλευρά ότι οι δανειστές μας δεν πρόκειται να δεχτούν κρατικό φορέα αξιοποίησης των ακινήτων που θα προκύψει μέσα από το νέο πτωχευτικό νόμο. Αυτό που συζητούν είναι ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα παρεμβαίνει, και θα αγοράζει τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Από την άλλη συμφωνήθηκε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση περί τα τέλη Ιουλίου και θα ψηφιστεί εντός του Αυγούστου (θερινά τμήματα Βουλής). Αυτό το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Μέχρι τότε θα υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα όπου το υπουργείο Οικονομικών στόχευε να εντάξει περί τους 300.000-350.000 δανειολήπτες ωστόσο και σ’ αυτό αντιδρούν σφόδρα οι δανειστές αφού θέλουν να επιβάλουν πολύ αυστηρά κριτήρια.

Οι επικεφαλής των δανειστών της Ελλάδας δεν έκρυψαν την έντονη ενόχληση τους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (άνω των 2 δις ευρώ) ενώ ελάχιστον χρόνος αφιερώθηκε για τα υπόλοιπα θέματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter