«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Πώς υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο απογευματινό διάγγελμά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη των εργαζομένων και του τουρισμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του σχεδίου Μητσοτάκη, το οποίο σύμφωνα με το κόμμα βασίζεται: «Σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα,
εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και
«ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών
και την καταστροφή των μικρομεσαίων».

ΚΙΝΑΛ: «Μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα»

Στο ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με καθυστέρηση μέτρα στήριξης, τα οποία βασίστηκαν εν ολίγοις στο «ενδιάμεσο πρόγραμμα» που είχε εξαγγείλει εδώ και μήνες το κόμμα, δίχως ωστόσο να έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

Η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας.

Κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία. Όμως μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.

Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.

Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή ,τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα.

Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!

Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δις ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν

ΚΚΕ: «Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ»

Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στηρίγματα για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Το κόμμα ζητά: «Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι – πέρα απ’ τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση – θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δε θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ’ την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση.

ΜέΡΑ 25: «Η επιστροφή στην ανάπτυξη αξίζει να παιχτεί σε θερινό σινεμά»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης σημείωσε ότι τα μέτρα αποτελούν «μυθοπλασία» που στηρίζεται στη γαλλογερμανική πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για πακέτο στήριξης 500 δις ευρώ, το οποίο δεν έχει καν περάσει από συμφωνία.

«Η «επιστροφή στην ανάπτυξη» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αξίζει πραγματικά να παιχτεί σε ένα από τα θερινά σινεμά (αυτά με το μειωμένο ΦΠΑ στο εισιτήριο που ήταν και το μόνο μέτρο για τον πολιτισμό που εξήγγειλε).

Κι αυτό γιατί πρόκειται για μυθοπλασία φαντασίας, που στηρίζεται στα «500 δις της Μέρκελ και του Μακρόν» που δεν έχουν καν συμφωνηθεί, και έτσι εύκολα προστίθενται στα 24 δις μιας κι ούτε αυτά υπήρξαν ποτέ.

Ίσως ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να μας κάνει σπόιλερ, κι έτσι απέφυγε να μας πει λέξη για την επόμενη παράσταση, όταν ανοίξουν τα χειμερινά: το 5ο sequel του Γκοτζίλα που εδώ μεταφράστηκε ως «Μνημόνιο»…», σημείωσε ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter