«Πυρά» εργοθεραπευτών κατά υπουργείου Υγείας – «Ευτελίζεται το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία»

«Πυρά» εργοθεραπευτών κατά υπουργείου Υγείας – «Ευτελίζεται το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία»

Την υπουργική απόφαση που ορίζει έναν εργοθεραπευτή ανά 80 ογδόντα ασθενείς, ενώ παράλληλα δίνει το δικαίωμα αναπλήρωσης της ειδικότητας από φυσιοθεραπευτή σχολιάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών. Ο ΠΣΕ χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Υγείας ως νέο «χτύπημα» από την κυβέρνηση κατά των εργοθεραπευτών και της παροχής έργου σε ασθενείς.

Αυτή τη φορά, όπως σημειώνουν το ατόπημα προκλήθηκε από το υπουργείο Υγείας, μέσω της απόφασης περί «Εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας στις αποζημιωμένες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας ιδιωτικών Γενικών Κλινικών και ιδιωτικών Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας».

«Και θέτουμε ευθέως το ερώτημα προς το Υπουργείο Υγείας: Σε περίπτωση μη εύρεσης χειρουργού θα προσλάβετε οφθαλμίατρο, με γνώμονα ότι και οι δύο έχουν τελειώσει την Ιατρική;», καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές.

Μένουμε άφωνοι από την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Υγείας, και ο υπουργός κ. Αθ. Πλεύρης, αντιμετωπίζει μία αυτοτελή ειδικότητα αποκατάστασης, νομοθετικά κατοχυρωμένη στη χώρας μας, όπως σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου», σημειώνουν στη συνέχεια.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για «εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων» προβλέπει ότι για κάθε ογδόντα (80) ασθενείς αναλογεί ένας (1) εργοθεραπευτής! Προφανώς, εδώ πλέον, μιλάμε για ένα κακόγουστο αστείο, σε βάρος όμως ενός ολόκληρου κλάδου επαγγελματιών της υγείας και φυσικά σε βάρος χιλιάδων ανηλίκων και ενηλίκων συμπολιτών μας, για τους οποίους η εργοθεραπεία αποτελεί παροχή υπηρεσιών με σκοπό να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», αναφέρουν.

Οι εργοθεραπευτές καλούν το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ως αρμόδιο φορέα, να αποσύρουν την εν λόγω υπουργική απόφαση και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για την υιοθέτηση όρων ουσιαστικής εργοθεραπευτικής παρέμβασης στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, με βασικό στόχο την αξιοπρεπή αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι σε αυτά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter