Πυρά κατά ΚΚΕ από ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ για το λευκό-άκυρο του Β’ γύρου

Πυρά κατά ΚΚΕ από ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ για το λευκό-άκυρο του Β’ γύρου
EUROKINISSI

Πυρά ομαδόν εκτοξεύουν προς τον Περισσό στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Κουμουνδούρου για την επιλογή του ΚΚΕ να καλέσει σε λευκό ή άκυρο στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών/δημοτικών εκλογών, εφόσον δεν συμμετέχει η Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που στις τοπικές εκλογές ασκείται πίεση προς το ΚΚΕ να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή , όπου δεν «πέρασαν οι δικοί του υποψήφιοι, συνδυασμούς των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Όμως εδώ και χρόνια, ο Περισσός δεν χαράσσει πολιτική στη βάση δεξιά-αντιδεξιά και στις τοπικές εκλογές δεν υποστηρίζει σχήματα που, κατά την πολιτική του ανάλυση, κινούνται σε αντιλαϊκή βάση (έχοντας δείγματα γραφής είτε σε κυβερνητικό ρόλο είτε σε αντιπολιτευτικό ) με όποια απόχρωση κι αν εμφανίζονται.

Πάντως, ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις, ιδιαίτερα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για λευκό ή άκυρο τη δεύτερη Κυριακή, εφόσον δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια που ο Περισσός στηρίζει. Το ίδιο εξέπεμψε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ στήριξε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις πολιτικές Μπακογιάννη για τα συμφέροντα των λίγων, σκιαγραφώντας έτσι, ότι η στήριξή του θα ήταν συνενοχή.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, το βράδυ των εκλογών, στηλίτευσε την αναφορά Σοφιανού, ενώ πιο συγκρατημένα και με εύσχημο τρόπο το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θοδωρος Μαργαρίτης (Κίνηση «Ανανεωτική Αριστερα») σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα κριθεί».

Αντιθέτως, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επαινούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτησή του να ταχθεί στην Αθήνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, που δίνει τη μάχη του β΄γύρου, ενώ εξαπολύουν πυρά κατά του ΚΚΕ για τη στάση του, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά έτσι ανοίγει το δρόμο για την επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη, αν και υπάρχει η δυνατότητα η Αθήνα να γυρίσει σελίδα. Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν δυνάμεις από το χώρο της αριστεράς είναι συντονισμένη από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αλλωστε, διόλου τυχαία ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο Χάρης Δούκας έφερε καλά αποτελέσματα γιατί συσπειρώνει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, «προφανέστατα όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από την οικολογία, την ανανεωτική αριστερά».

Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε σόσιαλ μίντια μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται αναρτήσεις με το ερώτημα προς το ΚΚΕ «το άκυρο και το λευκό στο β’ γύρο ισχύει και για την Πάτρα και το Χαλάνδρι;».

Οι αναφορές γίνονται γιατί ο Κώστας Πελετίδης, κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση συγκέντρωσε ποσοστό 39,95%, βγήκε πρώτος και διεκδικεί την επανεκλογή του στο β΄γύρο απέναντι στον Κώστα Σβόλη (25,57%). Τρίτος είχε βγει ο Βασίλης Αϊβαλής που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε ποσοστό 19, 73%.

Από την άλλη πλευρά στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την πρώτη θέση και παρολίγον να είχε εκλεγεί από τον α΄γύρο. Ο Σίμος Ρούσσος έλαβε 42,84% και δίνει τη μάχη του β΄γύρου απέναντι στη Χρύσα Αγαπηττού (25,52%) που προέρχεται από τη ΝΔ. Τρίτος ήταν ο Χάρης Ρώμας (14,91%) ενώ στη τέταρτη θέση κατέκτησε η υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης Λούλα Καρατζά (6,01%).

Και βέβαια, στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κουρέτας, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο β΄γύρο, έχοντας λάβει 34,11% και θα αντιμετωπίσει τον εκλεκτό της ΝΔ Κώστα Αγοραστό (41,37%)-τρίτη δύναμη η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλή (12,79%) και ακολουθούν δυο συνδυασμοί με 9,49% (Ελευθ.Τζανακούλη) και 2,25% (Νίκος Ταλαχούπης). Ηδη ο κόσμος στο Θεσσαλικό κάμπο, που συνεχίζει να βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες, έστειλε ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς τον κώστα Αγοραστό, ο οποίος έπεσε περίπου 15 μονάδες από το ποσοστό που είχε λάβει το 2019.

Η σύγκρουση της Αθήνας αλά… 1986

Η μάχη των μαχών δίνεται στο Δήμο Αθηναίων όπου όμως υπάρχει τεράστια ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου, ενώ την ίδια ώρα ο δεύτερος απέχει ελάχιστα από τον τρίτο και τέταρτο. Στη δεύτερη Κυριακή διεκδικούν τη δημαρχία στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) που έλαβε 41,35% και ο Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ) που έλαβε ποσοστό 14,2%. Ο υποψήφιος που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης έλαβε 13,36%, και άμεσα το ίδιο βράδυ των εκλογών τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα για τον δεύτερο γύρο ενώ την επομένη κιόλας (9 Οκτωβρίου 2023) Δούκας-Ζαχαριάδης συναντήθηκαν.

Είναι ενδιαφέρον ότι το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πάρουν ξεκάθαρη θέση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με το 12,88% και ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στις αυτοδιοικητικές του α΄γυρου στο δήμο Αθηναίων έλαβε 6,09%. Μάλιστα, ο Κώστας Ζαχαριάδης παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική διοίκηση στην Αθήνα, απευθύνθηκε στους δεκάδες χιλιάδες δημότες Αθηναίων, που απείχαν και κάλεσε στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν, να συμμετέχουν και να βάλουν στο περιθώριο τη διοίκηση Μπακογιάννη.

Πάντως, περισσεύουν οι επιθέσεις από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ για τη στάση του και πάνε πίσω στο χρόνο, προς το τέλος της δεκαετίας του ΄80 για να βγάλουν βέλη από τη φαρέτρα τους κατά του Περισσού. Όλα αυτά μπορεί είτε να έχουν μια λογική άτυπου μπλέιμ γκέιμ για το β΄γύρο είτε να αποτελούν πολιτική κριτική για αντιφάσεις του Περισσού ή και ευκαιρία να προπαγανδίσουν τα περί ενότητας του ευρύτερου χώρου κατά της δεξιάς απέναντι στην… ανθενωτική στάση του ΚΚΕ.

Φτάνουν μάλιστα πίσω στο χρόνο ακόμα και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1986 εγκαλώντας το ΚΚΕ έχει ευθύνες για την εκλογή στο β΄γύρο του Μιλτιάδη Εβερτ (ΝΔ) επειδή δεν στήριξε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπέη! Πάντως, ακόμα και αυτή η βουτιά στο χρόνο δείχνει ότι το λευκό /άκυρο σαν γραμμή του ΚΚΕ σε τοπικές εκλογές κάθε άλλο παρά καινοφανής τακτική για το 2023 είναι αλλά έρχεται από μακρυά. Και επί τη ευκαιρία, στις δημοτικές εκλογές του 1986, στον Α’ γύρο (12 Οκτωβρίου 1986), πρώτος ήταν ο Μιλτιάδης Εβερτ (ΝΔ) με 44,6%, δεύτερος ο Δημήτρης Μπέης (ΠΑΣΟΚ) με 29,17%, τρίτος ο Θόδωρος Κατριβάνος, επικεφαλής τότε της ευρύτερης αριστερής Συμπαράταξης με 17,59% και ακολούθως ο Κώστας Φιλίνης («ΚΚΕ Εσωτερικού») με 3,89% και η ΔΗΑΝΑ με 1,49%. Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τον κόσμο, αποκρούοντας «τα εκ του πονηρού αντιδεξιά κηρύγματα» να αποδοκιμάσει την αντιλαϊκή πολιτική που, σύμφωνα με το ΚΚΕ, προωθούσε από κοινού τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ… Εκτοτε, το ΚΚΕ έχει ακολουθήσει αυτή την τακτική, απορρίπτοντας «εκβιαστικά» διλήμματα παντός τύπου και αριστερόστροφες… κενολογίες.

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter