Πυρά κατά Λεπέν για τις γαλλικές ευθύνες στην αποστολή χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Πυρά κατά Λεπέν για τις γαλλικές ευθύνες στην αποστολή χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ήταν άραγε πολιτικό λάθος ή σκοπιμότητα η δήλωση της Μαρίν Λεπέν σε ραδιοφωνική εκπομπή της περασμένης Κυριακής, ότι «η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη για τη μαζική σύλληψη από τη γαλλική αστυνομία το 1942, 13.000 Γάλλων Εβραίων, οι οποίοι κατέληξαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης;

Συνέβη στις 16 με 17 Ιουλίου 1942 επί κυβέρνησης του στρατηγού Πετέν που είχε μεταφερθεί στην πόλη Βισί.

Υπακούοντας στην εντολή των Ναζί, η γαλλική αστυνομία συγκέντρωσε 13.000 Γάλλους πολίτες εβραϊκής καταγωγής στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο των Παρισίων, το velodrome d’hiver.

Η εξόντωση των Εβραίων του ποδηλατοδρόμιου έχει καταγραφεί στη γαλλική Ιστορία ως «η αρπαγή του Vel d’Hiv»(φωτογραφία κάτω).

Η Μαρίν Λεπέν ίσως να μην είχε προβλέψει το μέγεθος των αντιδράσεων που η φράση της θα μπορούσε να προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας, αλλά και από την Ισραηλινή κυβέρνηση:

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν (…) είναι αντίθετες με την ιστορική αλήθεια όπως έχει εκφρασθεί από τις δηλώσεις των προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των Γάλλων Εβραίων που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

‘Αμεση ήταν και η αντίδραση των αντιπάλων υποψηφίων για την προεδρία, με λέξεις όπως «ανάξια», «σοβαρό παράπτωμα».

– «Όποιος αμφέβαλε έως τώρα για το εάν η Μαριν Λεπέν είναι ακροδεξιά, έχει την απόδειξη» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν.

– «Η αλήθεια είναι ότι η αρπαγή του Vel’ d’Hiv είναι ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από το γαλλικό κράτος, το καθεστώς του Βισί βέβαια, αλλά και από τη γαλλική διοίκηση που υποστήριξε και εκτέλεσε τις αποφάσεις» δήλωσε ο Φ.Φιγιόν.

– «Δεν θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε τον ρόλο που παίζει σήμερα στη χώρα μας το Εθνικό Μέτωπο» αντέδρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ορισμένοι δείχνουν να ξεχνούν ότι η Μαρίν είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν» συμπλήρωσε.

– «Η Λεπέν έκανε όλη την πολιτική της παιδεία δίπλα στον πατέρα της που ήταν ο κύριος εκφραστής του αντισημιτικού λόγου» ο εκπρόσωπος του Ζ.Λ. Μελανσόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter