Πυρά Κοτζιά κατά ΥΠΕΞ: Είναι ενδοτικοί, υποχωρητικοί και άσχετοι

Πυρά Κοτζιά κατά ΥΠΕΞ: Είναι ενδοτικοί, υποχωρητικοί και άσχετοι

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και στην κυβέρνηση της ΝΔ, να καταργήσει τη διεύθυνση Κύπρου ασκεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο facebook κατηγορώντας την πως εφαρμόζει μια «πολιτική που έχει στοιχεία σκοταδισμού» και «μια ενδοτική πολιτική που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της χώρας».

«Πρόκειται για τον συνήθη στρουθοκαμηλισμό της ΝΔ στα εξωτερικά ζητήματα και όχι για εξωτερική πολιτική», σημειώνει με νόημα ο Νίκος Κοτζιάς

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο του Νίκου Κοτζιά

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΞ 15.5.2020

Είναι ενδοτικοί, υποχωρητικοί και άσχετοι

Η γραμμή υποχώρησης και ενδοτισμού εκφράζεται τώρα και στα οργανωτικά του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέλει μεγάλη «επιπολαιότητα» και έλλειψη αντίληψης να υποστηρίζει Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ένα σχέδιο οργανισμού με το οποίο καταργείται η διεύθυνση Κύπρου (η σημερινή Α2) και η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής! Πρόκειται για μια νέα πολιτική γεωγραφία της ΝΔ! Αναρωτιέται κανείς εάν ενοχλούνται κάποιοι στη ΝΔ που η Μεγαλόνησος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ γεγονός που δυσκολεύει την πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας. Το λέω, διότι θυμίζουν σε πολλά την πολιτική κάποιων της δεξιάς στη δεκαετία του ’50 που θεωρούσαν την Κύπρο βάρος.

Φοβάμαι, ότι κάποιοι στη Β. Σοφίας δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του ελληνισμού για την Ελλάδα και την εξωτερική της πολιτική. Μετά την πρόβλεψη κατάργησης της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, θέλουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του Κυπριακού προβλήματος και του κυπριακού ελληνισμού. Έχουν αποδιοργανώσει το Υπουργείο. Κυνηγήσαν άξιους διπλωμάτες. Διαλύσαν απαραίτητες επιτροπές. Δεν λειτουργούν σημαντικοί θεσμοί εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Εξωτερικών δείχνουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ούτε τις κατανοούν, ούτε έχουν στρατηγική αντιμετώπισής της. Το μόνο που επιδιώκουν να κάνουν είναι να καταργήσουν την ειδικευμένη διεύθυνση των ελληνοτουρκικών και να θέσουν τα ζητήματα που έχουμε με τη γείτονα σε κοινή μοίρα με την Υεμένη, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Φαίνεται να ονειρεύονται ότι με την οργανωτική διάλυση της Α4 διεύθυνσης (ελληνοτουρκικά) θα εξαλειφθούν και τα προβλήματα με την Τουρκία. Πρόκειται για τον συνήθη στρουθοκαμηλισμό της ΝΔ στα εξωτερικά ζητήματα και όχι για εξωτερική πολιτική.

Η ΝΔ υποστήριξε ότι με το σχέδιο οργανισμού/διάλυσης του Υπουργείου, κάνει ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον. Στα μέτρα υλοποίησης του μεγάλου βήματος στο κενό είναι η κατάργηση των διευθύνσεων ΗΠΑ και Κίνα, η κατάργηση των γλωσσών του ΟΗΕ στο ίδιο το Υπουργείο. Η τελευταία είναι μια επιλογή που ξεπερνά ακόμα και τα «λατινικά» της υπουργού παιδείας. Μιλάμε για μια πολιτική που έχει στοιχεία σκοταδισμού και άγνοιας των αλλαγών του 21ου αιώνα και των εθνικών μας προβλημάτων. Μια ενδοτική πολιτική που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της χώρας.

ΥΓ1 Που είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες της δεξιάς εθνικοφροσύνης; Σε πιο συρτάρι εξαφάνισαν «τον πατριωτισμό» τους;

ΥΓ2 Η δήλωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει πυξίδα και προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική δείχνει να μην κατανοεί την πραγματικότητα. Είναι καιρός να συμβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση στο αντιπάλεμα της ενδοτικότητας στην εξωτερική πολιτική και της διάλυσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter