«Πυρά» ΠΟΕΔΗΝ κατά Μητσοτάκη: Επικίνδυνη και παράνομη απόφαση τα ασθενοφόρα να λειτουργούν με ανειδίκευτο προσωπικό

«Πυρά» ΠΟΕΔΗΝ κατά Μητσοτάκη: Επικίνδυνη και παράνομη απόφαση τα ασθενοφόρα να λειτουργούν με ανειδίκευτο προσωπικό
Φωτογραφία αρχείου

Βολές εξαπέλυσε η ΠΟΕΔΗΝ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία αποφάσισε να στελεχώσει το αποψιλωμένο ΕΚΑΒ με ανειδίκευτο προσωπικό. Η ΠΟΕΔΗΝ σε έντονους τόνους επισημαίνει με ανακοίνωσή της πως: «οι διακομιδές θα πρέπει να γίνονται με βάση το πρωτόκολλο με Ασθενοφόρο που ως πλήρωμα θα στελεχώνονται με δύο Διασώστες –Πληρώματα Ασθενοφόρων που διαθέτουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και εναλλάσσονται στην οδήγηση. Ταυτόχρονα εξειδίκευση – εκπαίδευση ως Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων».

Η ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως με την συγκεκριμένη οδηγία- εντολή μπορεί να βρεθούν στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας για την διακομιδή δύο επαγγελματίες υγείας χωρίς να διαθέτει κανείς εκ των δύο εκπαίδευση – εξειδίκευση ως πλήρωμα ασθενοφόρου». Και διερωτάται «εάν ένας εκ των δύο διαθέτει άδεια οδήγησης ασθενοφόρου, τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκτάκτως συμβεί κάτι στον οδηγό;»

«Τεράστια επιχειρησιακή επικινδυνότητα»

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΔΗΝ στην σκληρή της ανακοίνωση τονίζει ότι με αυτήν εντολή Μητσοτάκη «στο ασθενοφόρο μπορεί να βρεθεί ένας ένστολος για οδηγός και ένας επαγγελματίας υγείας (νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, μαία, επισκέπτρια υγείας, διοικητικός κλπ) ως πλήρωμα. Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα είναι τεράστια για τον ασθενή και τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην διακομιδή».

«Πρέπει να την αποσύρετε»

Ζητώντας με ξεκάθαρο τρόπο την απόσυρση της τροπολογίας η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι «η συγκεκριμένη εγκύκλιος – οδηγία θα δημιουργήσει περισσότερα και πολύπλοκα ζητήματα παρά θα επιλύσει. Θα πρέπει να την αποσύρετε. Ήδη γιατροί και σωματεία Κέντρων Υγείας καταθέτουν αναφορές κατά τόπους στις εισαγγελικές αρχές όχι για να γλιτώσουν τη δουλειά αλλά προκειμένου να αποποιηθούν την ευθύνη».

«Η εντολή που δώσατε με τα την εγκύκλιο είναι προδήλως παράνομη. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρσή της» επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ. «Η λύση είναι να μεταφερθεί οργανικά στο ΕΚΑΒ το προσωπικό πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Να προσληφθούν διασώστες στο ΕΚΑΒ προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι οι απαραίτητοι σταθμοί του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter