Πυρά του ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για λογισμικά παρακολούθησης

Πυρά του ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για λογισμικά παρακολούθησης

Υπόλογη κρίνει η ηγεσία του ΜέΡΑ25 την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απραξία που επιδεικνύει εδώ και καιρό σε αλλεπάλληλες καταγγελίες παρακολούθησης τηλεφώνων. Με αφορμή την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης του τηλεφώνου του, το ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, επαναφέρει τροπολογία σχετικά με λογισμικά κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων. Την είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 στη βουλή στις 29 Ιουλίου 2021 κατά τη συζήτηση τότε του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η τροπολογία ανέφερε τα εξής:

«Απαγορεύεται η προμήθεια, εμπορία και εγκατάσταση σε οποιοδήποτε ψηφιακό πληροφορικό σύστημα στην επικράτεια – δημόσιο ή ιδιωτικό – λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων. Οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του 370Δ του Ποινικού Κώδικα». Το ΜέΡΑ25 είχε καταθέσει την τροπολογία προ έτους, μετά αποκαλύψεις σε διεθνές επίπεδο για υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών μέσω του λογισμικού Pegasus. Μάλιστα, το ΜέΡΑ25 σημείωνε στην αιτιολογική έκθεση για την τροπολογία ότι «μετά τις αποκαλύψεις για χιλιάδες υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών μέσω του λογισμικού Pegasus της Ισραηλινής εταιρείας NSO για λογαριασμό κυβερνήσεων, έχει αποκαλυφθεί η έκταση του φαινομένου της ηλεκτρονικής κατασκοπείας εναντίον ακτιβιστών, δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών, φαινόμενο που καταπατά ευθέως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα μάλιστα με την Γενική Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας κ.Agnès Callamard: “Το πρόγραμμα Pegasus φανερώνει πώς το λογισμικό κατασκοπείας είναι το όπλο που επιλέγουν οι καταπιεστικές κυβερνήσεις οι οποίες επιδιώκουν να σιωπήσουν δημοσιογράφους, να επιτεθούν σε ακτιβιστές/ίστριες και να συντρίψουν τη διαφωνία, θέτοντας αμέτρητες ζωές σε κίνδυνο”(…)». Η ρύθμιση για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορίας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων, δεν προχώρησε.

Τώρα την επαναφέρει το ΜΈΡΑ25 και καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να την κάνει δεκτή και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν.

Η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από την ηγεσία του ΜέΡΑ25 που θέτει την κυβέρνηση υπό των ευθυνών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης (26.7.2022), το ΜΈΡΑ25 αναφέρει τα εξής:

«Η καταγγελία ενός πολιτικού αρχηγού για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από το ΚΚΕ και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απάντηση από την Πολιτεία.
Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο παρελθόν για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορίας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων, την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter