Πύργος Γκρένφελ: Ένοικοι είχαν καταγγείλει προβλήματα στην πυρασφάλεια και είχαν απειληθεί με μηνύσεις!

Πύργος Γκρένφελ: Ένοικοι είχαν καταγγείλει προβλήματα στην πυρασφάλεια και είχαν απειληθεί με μηνύσεις!

Κομμάτι-κομμάτι συντίθεται το παζλ των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών που οδήγησαν στην τραγωδία του πύργου Γκρένφελ του Λονδίνου, στον οποίον βρήκαν φρικτό θάνατο τουλάχιστον 79 άνθρωποι.

Μετά τον Guardian που την Παρασκευή αποκάλυψε ότι για την επένδυση της πρόσοψης του πύργου χρησιμοποιήθηκε μη πυράντοχο υλικό καθώς ήταν 2 λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο φθηνότερο από το αντίστοιχο πυράντοχο, σήμερα η Mirror προχωρά σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Δύο γυναίκες που συγκαταλέγονται στους δεκάδες νεκρούς του πύργου είχαν επανειλημμένα καταγγείλει στη διαχειρίστρια αρχή του οικοδομήματος ελλείψεις στα συστήματα πυρασφάλειας και μάλιστα είχαν δεχτεί απειλές για την αγωνιστική τους στάση.

Η 27χρονη Mariem Elgwahry και η 33χρονη Nadia Choucair, σύμφωνα με την Mirror, φέρονται να είχαν λάβει επιστολές από την Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation, που διαχειριζόταν τον πύργο Γκρένφελ, ζητώντας τους να σταματήσουν την καμπάνια τους υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας στο κτήριο.

Οι δυο τους συμμετείχαν στο Radical Housing Network, ένα δίκτυο ενοίκων κτηρίων του Λονδίνου που παλεύουν για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Ο Pilgrim Tucker, μέλος του δικτύου, δήλωσε στη Mirror ότι «η απάντηση της διαχειρίστριας αρχής ήταν να απειλήσει όσους διαμαρτύρονταν με ένδικα μέσα, στέλνοντας παράλληλα απειλητικά γράμματα.

»Το μόνο που ήθελαν και οι δύο ήταν το καλύτερο για τους γείτονές τους, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς. Η κατάσταση (με τα ζητήματα ασφάλειας) στο κτήριο είχε τόσο εκτραχυνθεί που ήξεραν ότι μία καταστροφή σαν αυτήν που εν τέλει συνέβη ήταν αναπόφευκτη – ωστόσο αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να την σταματήσουν θα πολεμούσαν για αυτήν. Όμως κανείς δεν τις άκουσε. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς. Η διαχειρίστρια αρχή συμπεριφέρθηκε στους ενοίκους απρεπώς και περιφρονητικά», αναφέρει ο Tucker.

«Τους απειλούσαν και άσκησαν διώξεις σε όσους, όπως η Nadia και η Mariem, ήταν αρκετά γενναίοι ώστε να μιλήσουν. Αν και υποχρεωμένοι να ακούν τους ενοίκους και να διασφαλίζουν ότι τα σπίτια είναι ασφαλή, δεν ενδιαφέρθηκαν. Αν είχαν ενδιαφερθεί τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ‘χε συμβεί.»

Ο Pilgrim περιέγραψε ακόμα πώς οι Mariem και Nadia διοργάνωσαν ένα μπάρμπεκιου και ένα πάρτυ για τους ενοίκους ώστε να τους ευαισθητοποιήσουν στα ζητήματα ασφάλειας του κτηρίου, ενώ είχαν προχωρήσει σε διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της διαχειρίστριας αρχής, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να εκδώσουν ψήφισμα το οποίο συνυπέγραφε το 90% των ενοίκων.

Όταν οι υπεύθυνοι συνέχισαν να μην ευαισθητοποιούνται, οι δυο τους πρότειναν στους γείτονές τους να βάλουν όλοι πινακίδες διαμαρτυρίας στις εξώπορτές τους και να μην επιτρέψουν την είσοδο στους εργολάβους που είχαν αναλάβει μια μεγάλης έκτασης ανακαίνιση.

Ο βρετανικός Independent, που αναπαράγει το δημοσίευμα της Mirror, επικοινώνησε με την διαχειρίστρια αρχή του πύργου Γκρένφελ, ωστόσο εκπρόσωποί της αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες για τη στάση της απέναντι στις δύο -νεκρές πλέον- ενοίκους.

Σε κάθε περίπτωση όσο νέες αποκαλύψεις για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έζησε το Λονδίνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο οι άστεγοι πλέον ένοικοι του πύργου που επέζησαν από την καταστροφή, οι συγγενείς των νεκρών και άλλοι κάτοικοι που ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες θα απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter