Μόρια: Πύρινα σενάρια πάνω σε στάχτες καμμένων ζωών (Photos)

Μόρια: Πύρινα σενάρια πάνω σε στάχτες καμμένων ζωών (Photos)

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί από την Τετάρτη τα ξημερώματα στη Μόρια επιδεινώνεται ώρα με την ώρα.

Την πρώτη φωτιά ακολούθησε μια δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά την Τετάρτη το βράδυ, ενώ την Πέμπτη το μεσημέρι μια ακόμη εστία ξέσπασε απροσδόκητα στο μόνο σημείο που είχε μείνει ανέπαφο από τις προηγούμενες φωτιές και όπου συνέχιζαν να υπάρχουν περισσότερες από 200 σκηνές με οικογένειες.

Δείτε επίσης: Νέα φωτιά στη Μόρια – Καίγεται ό,τι είχε απομείνει

Λίγες ώρες νωρίτερα το συνεργείο του Documento και του koutipandoras.gr είχε περάσει από το σημείο και είχε συζητήσει με αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, οι οποίοι παρέμεναν στο σημείο χωρίς πρόσβαση σε τροφή, τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό, αφού η γεννήτρια είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι έβαλε τη φωτιά», τα μάτια όλων στενεύουν. Οι φήμες που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες είναι δεκάδες. Πραγματικές πληροφορίες πιθανόν να μπλέκονται με «ευσεβείς πόθους» αρκετών «διακινητών σεναρίων», με τους ανθρώπους που ζούσαν εδώ και πλέον βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, να προσπαθούν να «κρεμαστούν» από μια θεωρία που να δίνει έστω και μια υποτυπώδη απάντηση στο «γιατί;» που υπάρχει στο βλέμμα όλων.Τα σενάρια λοιπόν είναι πολλά: Οι κάτοικοι της περιοχής, ιδιαίτερα των χωριών γύρω από το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η φωτιά μπήκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζούσαν στην «κόλαση της Μόριας».

Από την άλλη πλευρά όμως, τα πράγματα περιπλέκονται: Υπάρχουν διάφορες φημολογίες που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιβεβαιωθούν για δράση συγκεκριμένων εθνικών ομάδων μέσα από τον προσφυγικό πληθυσμό. Με άλλα λόγια, άλλοι λένε πως το έκαναν «οι Αφγανοί», άλλοι λένε ότι το έκαναν «οι Σομαλοί», άλλοι ότι το έκαναν «οι Άραβες», ο καθένας με βάση τη δική του εθνική αφετηρία και εμπειρία στο Camp της Μόριας.Ωστόσο, το Documento και το Κουτί της Πανδώρας έχουν στα χέρια τους επώνυμη μαρτυρία πρόσφυγα ο οποίος υποστηρίζει πως είδε τον τρόπο με τον οποίο μπήκε η φωτιά. 

Τα λεγόμενά του ελέγχονται για την εγκυρότητά τους και μεταφέρονται αποκλειστικά ως μια μαρτυρία κατοίκου της λεγόμενης «ζούγκλας» της Μόριας, της περιοχής δηλαδή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.Σύμφωνα με τον νεαρό άνδρα του οποίου προστατεύουμε την ανωνυμία για ευνόητους λόγους, όταν το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Δευτέρας) άκουσε τις πρώτες εκρήξεις και είδε τις πρώτες φλόγες να βγαίνουν από την περιοχή του “Safe zone”, μετέβη με φίλους του στο σημείο για να δει τι συμβαίνει από περιέργεια όπως μας είπε. 

Στο σημείο εκείνο υποστηρίζει ότι είδε λευκούς άνδρες που μιλούσαν ελληνικά μεταξύ τους να δίνουν σε νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, δίνοντάς τους εντολή να βάλουν φωτιά.Στην ερώτηση για την καταγωγή των συγκεκριμένων ανθρώπων που φέρονται να λάμβαναν τις εντολές, ο νεαρός που μας έδωσε την μαρτυρία του, υποστηρίζει ότι δεν ανήκαν σε μια εθνική ομάδα, αλλά ότι ήταν Αφγανοί, Αφρικανοί και Άραβες.Η άποψη αυτή, την οποία -επαναλαμβάνουμε- σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε ως αληθή, φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και άλλοι πρόσφυγες της περιοχής. 

Ένας άλλος νεαρός άνδρας, ο οποίος όμως διατήρησε την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι για τον εμπρησμό υπήρξε συνεργασία μεταναστών που ήθελαν να καταστρέψουν το Camp, με ομάδες Ελλήνων που ήθελαν να τους διώξουν από την περιοχή. Ωστόσο, ο δεύτερος αυτός άνδρας ξεκαθάρισε ότι δεν είδε κάτι τέτοιο με τα μάτια του, αλλά ότι πρόκειται για φήμη που έχει ακούσει και πιστεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος νεαρός που μας μίλησε επώνυμα, δήλωσε στο Documento ότι εκτιμά πως απόψε το βράδυ ή αύριο θα έχει πάρει φωτιά και το σημείο όπου ζει με τους ηλικιωμένους γονείς του. Την εκτίμηση αυτή είχαν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες με τους οποίους μιλήσαμε και τη μεταδώσαμε μέσα από το Live του Documento στο facebook, που μεταδόθηκε μέσα από το ΚΥΤ της Μόριας.

Δυστυχώς οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, περίπου δύο ώρες αργότερα, όταν έπιασε φωτιά και το τελευταίο μέρος όπου βρίσκονταν σκηνές που δεν είχαν καεί. Η φωτιά έσβησε περίπου μία ώρα καίγοντας στο γρήγορο πέρασμά της δεκάδες σκηνές. Στο σημείο πλέον οι σκηνές και τα παραπήγματα που παραμένουν είναι ελάχιστα και βρίσκονται στο πάνω αριστερό μέρος της «Ζούγκλας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter