Πύρινη κόλαση σε Ευρώπη και βόρεια Αφρική – Εκκενώσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Μαρόκο

Πύρινη κόλαση σε Ευρώπη και βόρεια Αφρική – Εκκενώσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Μαρόκο

Χιλιάδες άνθρωποι σε Ευρώπη και Αφρική έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους καθώς οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας, ο οποίος έχει φέρει ακραίες θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Μαρόκο.

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες στην Πορτογαλία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κυρίως ελαφρά από τότε που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία την περασμένη εβδομάδα. Μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έχει τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή και περίπου 800 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Μέχρι την Πέμπτη, η Πορτογαλία είχε καταγράψει 28 πυρκαγιές, με περισσότερους από 2.000 πυροσβέστες να τις αντιμετωπίζουν.

Το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας της Πορτογαλίας (IPMA) ανακοίνωσε ότι 13 περιοχές έφθασαν σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες την Τετάρτη, με θερμοκρασία 46,3 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πόλη Λουσά. Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές έρχονται πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον κεντρικό δήμο Pedrógão Grande , η οποία σκότωσε 66 ανθρώπους και άφησε εκατοντάδες τραυματίες και κατέστρεψε 30.000 εκτάρια δάσους.

Μεγάλες φωτιές στη Γαλλία

Οι αρχές της περιφέρειας της Γιρόνδης, όπου οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται, περιέγραψαν την κατάσταση ως «δυσμενή». Μία από τις δύο πυρκαγιές εκεί ήταν γύρω από την πόλη Λαντιρά, νότια του Μπορντό, όπου έχουν καεί 42.000 στρέμματα, οι δρόμοι έχουν κλείσει και σχεδόν 1.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

Η άλλη πυρκαγιά, που έχει ήδη κάψει 31.000 στρέμματα, ήταν κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού κοντά στον «Dune du Pilat» – τον ​​ψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη – στην Ακτή Αρκασόν, πάνω από την οποίο φάνηκαν μεγάλα σύννεφα σκούρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό. Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα γύρω κάμπινγκ την Τετάρτη και άλλοι 4.000 άνθρωποι νωρίς την Πέμπτη.

«Βράζουν» Ισπανία και Μαρόκο

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ισοφαριστεί ή καταρριφθεί σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 44,1 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική πόλη Ουρένσε για πρώτη φορά την Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Εξτρεμαδούρα, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που έχει καταβροχθίσει περισσότερα από 40.000 εκτάρια γης, έφθασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη.

Μαροκινοί πυροσβέστες, στρατιώτες, αστυνομικοί και υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας δίνουν μάχη με τουλάχιστον τέσσερις πυρκαγιές που κατακαίνε δάση στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 10.000 στρέματα δάσους έχουν καεί από το βράδυ της Τετάρτης. Η χώρα, η οποία παλεύει κάτω από έντονες ξηρασίες, έχει πληγεί τις τελευταίες ημέρες από τις ραγδαίες θερμοκρασίες που πλησιάζουν κι αυτές το όριο των 45 βαθμών Κελσίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter