Πύρινος εφιάλτης και στην Εύβοια: Σε τρία μέτωπα καίει η φωτιά, συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Πύρινος εφιάλτης και στην Εύβοια: Σε τρία μέτωπα καίει η φωτιά, συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα στη Εύβοια και συγκεκριμένα στη Λίμνη Ευβοίας.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς που είναι πάρα πολλά κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ οι πυροσβέστες και τα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να μην πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και σε περιοχές με τουριστικά καταλύματα.

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», σημειώνει ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης λίγο πριν την συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου που είναι σε εξέλιξη.

Νωρίτερα ο κ. Τσαπουρνιώτης με δηλώσεις τους στο documentonews.gr περιέγραψε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή.  «Έχουν έρθει δύο αεροπλάνα ψεκαστικά το μέτωπο είναι δέκα χιλιόμετρα και εκτείνεται μέχρι τις Ροβιές». Όπως ο ίδιος ανέφερε κάηκαν σπίτια ενώ κάηκε και ο όροφος του Δημαρχείου ολοσχαιρώς.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα. Ωστόσο, οι φλόγες στον εν λόγο οικισμό σταμάτησαν στη θάλασσα αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, σπίτια, τουριστικές εγκαταστάσεις, δάσος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους και πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας ενώ συγκεντρώνονται και νέες πυροσβεστικές δυνάμεις από τους γειτονικούς νομούς.

Προηγούμενα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε δύο απανωτά μηνύματα από το 112 και καλούσε μεταξύ άλλων και τους κατοίκους του οικισμού Σηπιάδα και του οικισμού Χρόνια να απομακρυνθούν προς την Λίμνη και τους πληροφορούσε για τους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή τα βόρεια μέτωπα της φωτιάς προς τα χωριά Καλαμούδι, Δάμια και Παλαιοχώρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά παραμένουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ανακόψουν την πορεία τους βόρεια προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη φυσική βλάστηση από τις οποίες απέχουν αυτή την ώρα περίπου στα 2,5 χιλιόμετρα.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς

Την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων, στην Εύβοια, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Δεδομένης της κατάστασης, χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο πύρινο μέτωπο από τη στιγμή που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter