Πύρινος εφιάλτης για έβδομη ημέρα στη Ρόδο – Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, καίγονται σπίτια στον Πλατανιστό (Videos)

Πύρινος εφιάλτης για έβδομη ημέρα στη Ρόδο – Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, καίγονται σπίτια στον Πλατανιστό (Videos)

Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού της Ρόδου για έβδομη ημέρα, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να μάχονται έχοντας απέναντί τους τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και το επιτελικό μπάχαλο. Νέα μηνύματα από το 112 τη Δευτέρα για εκκενώσεις χωριών, όπως ο Μάλωνας και η Μάσαρη, καθώς υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Στο νησί υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα, ενώ σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112 και αφορά την Κάλαθο. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθο εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

 

 

Ανατριχιαστικά είναι τα βίντεο κατοίκων του νησιού που κυκλοφορούν στα social media και δείχνουν δασικές εκτάσεις και κατοικίες να παραδίδονται στις φλόγες, αλλά και πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την ορατότητα.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη στο νησί της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης»

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Πλατανιστό Καρύστου

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στη νότια Εύβοια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός, με τα πρώτα σπίτια να τυλίγονται στις φλόγες.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου ο Δημήτρης Ξυπόλητος δήλωσε στo evima.gr, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Μήνυμα 112 εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας στον οικισμό Άγιοι προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, είχε σταλεί αντίστοιχο μήνυμα για εκκένωση του Πλατανιστού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η κεντρική Εύβοια. Νωρίτερα ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει στην κατάσβεση ένα ελικόπτερο. «Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Έχουμε ζητήσει κι άλλες ενισχύσεις», ανέφερε στο evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Φωτιά ξέσπασε και στη Ριτσώνα, σε γεωργική έκταση μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter