Φωτιά στην Εύβοια: Έβδομο εφιαλτικό βράδυ – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Απειλούνται οι Καματριάδες (Συνεχής Ενημέρωση)

Ακόμα σε μια δύσκολη νύχτα καλούνται να ανταπεξέλθουν οι κάτοικοι της Εύβοιας, οι οποίοι εδώ και τουλάχιστον επτά 24ωρα αγωνιούν και παλεύουν με τον εφιάλτη της φωτιάς. Οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 9 Αυγούστου ήταν πολλές και έθεσαν σε κίνδυνο κι άλλα χωριά, όπως η Αβγαριά, η Γαλατσώνα και οι Καματριάδες.

Οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες που είναι συγκεντρωμένοι στα σημεία δίνουν μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να σώσουν την περιουσία τους αλλά και τη φύση που έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα.

Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής είναι αν δημιουργηθεί ενιαίο πύρινο μέτωπο και ξεφύγει εντελώς από εκεί η φωτιά, να τοποθετηθούν δυνάμεις στη Αιδηψό για να μην περάσει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή του Νέου Πύργου με την Αιδηψό ώστε να μην μπει στο πυκνό δάσος που υπάρχει δυτικά και την φτάσει στην Λιχάδα.

Στην νότια πλευρά του μετώπου σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο δυνάμεις παραμένουν και επιχειρούν, για να μην δώσει μεγάλη αναζωπύρωση το σημείο και την σπρώξει στο όρος Καντήλι.

Σημαντική βοήθεια από τους κατοίκους

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός προσθέτοντας με νόημα: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Μεγάλες οι αναζωπυρώσεις

Αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

19:49 Οι φλόγες κυκλώνουν: Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό.

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νοιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή να γίνουν στάχτες.

19:49 Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός: Χωρίς τους κατοίκους πολλά χωριά θα είχαν καεί

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους. “Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί” υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: “Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν”.

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου. “Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς” προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ». Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.

“Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Τοι μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε” τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

“Νιώθω ότι αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα, καθώς είναι μοναδικές για τον τόπο μας και για την ιστορία του. Θέλω να σημειώσω μόνο τούτο: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα και εκεί θα είμαστε ασυμβίβαστοι” υπογραμμίζει ο κ. Σπανός. «Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν νέοι που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με το δάσος, με την παραγωγή του, όπως οι ριτινοσυλλέκτες. Δεν είναι ότι έχασαν πιθανά το μοναδικό τους σπίτι. Έχασαν τα πάντα. Θα μείνουμε δίπλα τους να σταθούν στα πόδια τους να ζήσουν να δημιουργήσουν…» τονίζει ο περιφερειάρχης

19:42 Εκκενώνεται η Αβγαριά

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά Εύβοιας να εκκενώσουν τώρα προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Εύβοιας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

17:32 Αυξάνεται η ρωσική ομάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών

«Λόγω του έκτακτου αιτήματος της κυβέρνησης της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν έδωσε εντολή να αυξηθεί η ρωσική ομάδα, που δρα στην κατάσβεση πυρκαγιών στις κεντρικές περιφέρειες της Ελληνικής Δημοκρατίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ.
Μεταξύ των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς είναι και ένα δεύτερο αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev-200.

17:05 Η Τουρκία στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

Την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Τουρκία στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην μάχη για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Όπως σημειώνει, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον κ. Δένδια πως οι φωτιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο οπότε και η χώρα του μπορεί να διαθέσει τα συγκεκριμένα μέσα.

“Σε σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία ευχαρίστησα τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισήμανε, πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο” έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

15:36 «Άμεση αποστολή εναέριων μέσων» ζητά το ΚΚΕ

«Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χωριό Αβγαριά και τα άλλα χωριά της Β. Εύβοιας, που παραμένουν μέσα στις φλόγες, απαιτεί τώρα την άμεση αποστολή εναέριων μέσων. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί μεγάλους κινδύνους» δήλωσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πυρκαγιά σε χωριά της Β. Εύβοιας.

15:30 Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Αβγαριά και Γαλατζώνα

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Λίγο πριν είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

15:00 Μαζικές μηνύσεις και αγωγές από κατοίκους – «Το Μαξίμου έκαψε την Εύβοια» καταγγέλλει ο πρόεδρος των Ροβιών

Μαζικά σε μηνύσεις και αγωγές ετοιμάζονται να προχωρήσουν κάτοικοι της Εύβοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή από τα πύρινα μέτωπα, που εξελίσσονται αφού έκαψαν πολλά σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Την παρέμβαση εισαγγελέα για το ζήτημα ζήτησε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης, ο οποίος κάνει λόγο για 100% καταστροφή του δάσους στην κοινότητα, που περιλαμβάνει επίσης: Παλαιοχώρι, Δαμιά, Καμούδι, Δριμώνα, Μαρούλι, Κούλουρους, Όσιο Δαυίδ. «Καμένη γη παντού. Δεν υπάρχει πράσινο πουθενά. Έχει καεί ολοσχερώς από Ευβοϊκό έως Εύβοια» ανέφερε.

«Αν αυτή τη στιγμή ερχόταν εδώ ο Μητσοτάκης ή ο Χαρδαλιάς θα έπρεπε να έχουν μαζί πέντε διμοιρίες ΜΑΤ. Σας το λέω εγώ που είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Έχω απογοητευτεί όσο δεν παίρνει» τόνισε ο ίδιος διαβεβαιώνοντας ότι λέει την πραγματικότητα αδιαφορώντας εάν θα υποστεί συνέπειες.

«Τεράστιο παράπονο από την πυροσβεστική και την πολιτεία. Δεν ήρθε κανένα εναέριο σκάφος. Είναι απαράδεκτα πράγματα. Τέσσερις πέντε μέρες ήταν η αρχή. Το δύσκολο είναι από εδώ και μετά. (…) Η περιοχή ζούσε από τουρισμό και αγροτικά. 90% οικονομική καταστροφή. Όποιος νομίζει ότι είναι υπερβολή, ας έρθει εδώ να κάνει αυτοψία και να μας πει» πρόσθεσε.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου του καναλιού για την υπόσχεση της κυβέρνησης σχετικά με μέτρα στήριξης ο κ. Κέρης απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Το Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια, γιατί τρεις μέρες δεν σηκώθηκε ούτε ένα εναέριο μέσο, δεν πέταξε ούτε drone. Για να την φυτέψουν όπως σε όλη την Ελλάδα ανεμογεννήτριες»

«Ήμουν με συνεταιρισμό δασικό στην πρώτη γραμμή για να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες και ορισμένα πληρώματα πυροσβεστικής είπαν ότι “εμείς έχουμε εντολές να κοιτάμε, να μην μπαίνουμε μέσα” και μας τράβαγαν σέλφι. Δεν είναι όλοι πυροσβέστες έτσι, γιατί υπήρχαν και πληρώματα, τα οποία έχυναν το αίμα τους για να σβήσουν τη φωτιά» είπε.

«Τα προηγούμενα χρόνια, όταν έπιανε μια φωτιά. Τις πρώτες 3 ή 15 ώρες ερχόντουσαν δύο καναντέρ, ένα ελικόπτερα και σβήναμε τις φωτιές. Δεν μπορεί η μάνικα να σβήσει τη φλόγα στα πεύκα, σε 50 μέτρα ύψος» επεσήμανε.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Από χθες και μέχρι το πρωί πάνω από 200 Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έφτασαν σε βοήθεια με το δικό τους εξοπλισμό, έδωσαν μία πραγματική μάχη στα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι μαζί με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, και οι φλόγες δεν πέρασαν.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Τέλος οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.

Κάτοικοι και πυροσβέστες «έσωσαν» το Πευκί

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

 

Στάχτη 650.000 στρέμματα σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία

Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Δείτε επίσης: Φωτιές: Στάχτη περισσότερα από 650.000 στρέμματα σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία

Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη χθες στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΑΑ, τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) επανήλθαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Ναύπακτος κ.ά.), καθώς και στη Μεσσηνία, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου από χθες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, συνεχίζουν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές να είναι σε χαμηλά (κάτω των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) ή σε ικανοποιητικά επίπεδα (10-20 μg/m3), ενώ σε μερικές βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα (20-25 μg/m3).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter