Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Αγωνία για τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή – Εκκενώθηκε το Μαντούδι (Photos – Video)

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Αγωνία για τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή – Εκκενώθηκε το Μαντούδι (Photos – Video)

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες.

Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Δραματική ανακοίνωση από τον Δήμαρχο Μαντουδίου

«Δυστυχώς, οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», αναφέρει στη δραματική ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

Γραμμή άμυνας στην Αγία Άννα

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα.

Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Δείτε επίσης: Εύβοια: Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους κατοίκους της Σκεπαστής για να σώσουν το χωριό τους (Video)

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης ενώ το 112 ανακοίνωσε την εκκένωση για: Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία και Αγκάλη.

 

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται σε 30 χλμ. Στο μεταξύ, παρά το γεγονός πως η Εύβοια καίγεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, σήμερα – Πέμπτη -, κηρύσσεται η σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη που προέκυψε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Οργισμένοι οι κάτοικοι

Οι οργισμένοι κάτοικοι κάνουν και σήμερα εκκλήσεις στην Πολιτεία για εναέρια μέσα ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε τους έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να δυσκολεύονται να σηκωθούν για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί και υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. 

Τα ξημερώματα ακόμα δύο χωριά εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

«Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους οι άνθρωποι, πήγαιναν προς τις φλόγες»

Τραγικές στιγμές έζησαν χθες οι κάτοικοι στις Ροβιές οι οποίοι αναγκάστηκαν να φτάσουν μέχρι την παραλία και από εκεί να διασωθούν μέσω θαλάσσης για να σωθούν από τις φλόγες.

Ο Στράτος Λειβαδίτης, ιδιοκτήτης καϊκιού στην περιοχή, μίλησε στο Open για τις στιγμές που, με αυταπάρνηση, έπαιρνε τον κόσμο με το καΐκι του, οδηγώντας τον μακριά από τη φωτιά.

«Όλα ξεκίνησαν από προχθές, το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλο. Την έσβησαν, αλλά το βράδυ αναζωπυρώθηκε και, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν, μετακινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Πήγε προς τον οικισμό των Ροβιών, 10 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη», είπε ο ιδιοκτήτης του καΐκιού. «Το μέτωπο μετακινούνταν με τεράστια ταχύτητα ενώ, στην παραλία οι πολίτες είχαν ενημερωθεί από τις αρχές για να επιβιβαστούν στα σκάφη», περιέγραψε και είπε ότι, μεταξύ των πολιτών, υπήρχαν και τουρίστες, κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν γιατί δεν είχαν όχημα. Ο ίδιος ο κ. Λειβαδίτης έσωσε, με το καΐκι του, περίπου 15- 16 άτομα, εκ των οποίων 5 – 6 ήταν παιδιά και δύο κατοικίδια. «Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, έκλαιγαν, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε γίνει», σημείωσε ο ίδιος για τις δραματικές στιγμές στις Ροβιές. «Άλλοι έκλαιγαν για τα ζωντανά τους, που άφησαν πίσω, άλλοι για τα σπίτια και τα κτήματά τους, τα οποία καιγόντουσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό, άλλοι για τους ανθρώπους τους που έμειναν πίσω γιατί θα έφευγαν με άλλα μέσα», είπε.

Ο κ. Λειβαδίτης επισήμανε ότι, στην επιχείρηση, υπήρχαν κάθε λογής πλωτά μέσα. Συμμετείχαν περίπου τέσσερα φουσκωτά του λιμενικού, πέντε αλιευτικά σκάφη, πέντε- έξι πιο μικρές βάρκες, που είχαν και καλύτερη πρόσβαση στην ακτή. Η απομάκρυνση των πολιτών από την παραλία, έγινε μέχρι και με κωπήλατα σκάφη. «Λόγω της δυσκολίας της κατάστασης, η επιχείρηση είχε τεράστιο συντονισμό και φοβερή συνεργασία. Όταν βλέπεις ανθρώπους να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και να κατευθύνονται προς τις φλόγες πρέπει να επιταχύνεις όλα τα μέσα», είπε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter