Εφιαλτικό βράδυ στην Εύβοια: Παραδομένη στις φλόγες η Λίμνη – Αγωνία για Ροβιές, Φαράκλα, Μουρτιά – Εκκλήσεις για πυροσβεστικές δυνάμεις

Εφιαλτικό βράδυ στην Εύβοια: Παραδομένη στις φλόγες η Λίμνη – Αγωνία για Ροβιές, Φαράκλα, Μουρτιά – Εκκλήσεις για πυροσβεστικές δυνάμεις

Εφιαλτική προβλέπεται η νύχτα στην Εύβοια με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται σε Ροβιές, Φαράκλα, Μουρτιά, Κεχριές και Λίμνη, όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των πολιτών με πλωτά μέσα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. 

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές.

Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το Δρυμώνα -είχε φτάσει εκεί τις προηγούμενες μέρες – «πολιορκούσε» για ώρες την περιοχή δυτικά από τις Ροβιές και πριν από λίγο πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, που ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται μέσα στον οικισμό.

Κινδυνεύνουν Δάφνη, Κεχριές και Μυρτιά

Προσπέρασε το χωριό Δάφνη ένα από τα πολλά μέτωπα της φωτιάς, που έφτασε από τις Κεχριές, αφού πλέον δεν είχε τίποτα να κάψει. Η αγωνία για τη Δάφνη, όπως και για τις Κεχριές αλλά και τη Μυρτιά δεν έχει τελειώσει, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς κάνουν κύκλους και επανέρχονται περισσότερο απειλητικά.

Ωστόσο, το χωριό Μυρτιά που δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει ένα ακόμη μέτωπο από τη Δάφνη και τις Κεχριές.

Οι εφιαλτικές στιγμές δεν έχουν τελειώσει και στη βόρεια και δυτική πλευρά του νησιού στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας. Οι προληπτικές εκκενώσεις χωριών στην πορεία της μέρας δεν επαρκούν, και πριν από λίγο ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο, Γιάννη Κοτζιά και νέες, για προληπτικούς λόγους. Με ανακοίνωσή του, εκκενώνονται οι οικισμοί Σίμια, Κυπαρίσσι, Βούτα και Μονοκαρυά.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «γίνονται ζώνες πυροπροστασίας γύρω από τα χωριά, με όποια μέσα μπορούν να διατεθούν» και συστήνει στους πολίτες «ψυχραιμία υπομονή και αλληλεγγύη». Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα πυρόσβεσης που είναι λιγοστά, λέγοντας πως «η επίθεση που δεχόμαστε είναι ασύμμετρη και τα μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται είναι λίγα, περισσεύει όμως ο εθελοντισμός και η ανθρώπινη ψυχή».

Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες πολίτες από τη Λίμνη Ευβοίας

Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη Λίμνη Ευβοίας. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Οι φλόγες στην Εύβοια έχουν φτάσει στα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι μπαίνουν στα καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψού. Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν.

Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική του πορεία.

Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Παράλληλα ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά. Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.

Εξάλλου στα ορεινά χωριά βόρεια του Δρυμώνα η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι φλόγες επιστρέφουν πάλι και κυκλώνουν χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή.

Κάτοικος αναφέρει στο evima.gr ότι «η φωτιά λόγω τον ανέμων που βρίσκονται στην Β. Εύβοια έχει πέσει στον ποταμό Γεράνεια και κατευθύνεται και πάλι προς το χωριό Ροβιές. Δεν υπάρχει πέρα των εθελοντών κανένα άλλο πυροσβεστικό μέσο!!! Αν ανέβει δυτικά του ποταμού θα φτάσει σχεδόν την κορυφή στον Προφήτη Ηλία του Τελεθρίου και θα απειλήσει τα χωριά Κυπαρίσσι Σήμια, Καματρειαδες, Γαλατσάδες του δήμου Ιστιαίας. Και από Ευβοϊκό ίσως να φτάσει και να περάσει το χωριό Ήλια προς την Αιδηψό».

Νωρίτερα, οι φλόγες έφτασαν στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με το πύρινο μέτωπο να κινείται στην ενδοχώρα απειλώντας εκ νέου οικισμούς. Αν και τις πρωινές ώρες η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τη θάλασσα, οι άνεμοι άλλαξαν φορά με την πυρκαγιά να συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία της.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς: «Η φωτιά είναι μεγάλη και πέρασε και στον δικό μας δήμο. Έχουμε εκκενώσει τους οικισμούς της Κοκκινομηλιας, του Κρυονερίτη, των Μηλεών, των Βασιλικών και της Τσαπουρνιάς.Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε να την διαχειριστούμε. Συνιστούμε ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Την ίδια ώρα, μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

Παράλληλα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς.

 

Μέτωπο 40 χλμ

Το μέτωπο έχει μήκος 40χλμ και καίει 8χλμ μακριά από το Μαντούδι με τη φωτιά να έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες. Εκατοντάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι στα Βασιλικά Ευβοίας, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στη θάλασσα. Η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία ‘Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς.

Κάτοικοι κ πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που κινείται ασταμάτητη.

Καθυστερήσεις και ελλείψεις 

Μιλώντας στο documentonews.gr ο πρώην υπουργός κ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε την θλίψη του για την καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή κάνοντας παράλληλα λόγο για «έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών». 

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των περιοχών καταγγέλλουν για ακόμα μία μέρα πως δεν έχουν βοήθεια από την πυροσβεστική. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης αναφέρει πως «το  μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα, έχει κάψει πάνω από 25 χωριά, έκαψε όλα τα παράλια στον Ευβοϊκό και τώρα πηγαίνει προς Αιγαίο. Καήκαμε γιατί η Πυροσβεστική διέθεσε μόλις το 30% των δυνάμεων που χρειαζόμασταν και τα εναέρια μέσα ήταν ελάχιστα και με μεγάλη καθυστέρηση.

Νέα δραματική έκκληση από τον δήμαρχο Μαντουδίου

«Το βράδυ κάηκαν 100χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του απευθύνοντας το πρωί νέα δραματική έκκληση για βοήθεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», σημείωσε.

«Ο κόσμος ο απλός πολεμούσε όλη τη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του, μάταια. Η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω.

Μιλάμε για πάνω από 100.000 – 110.000 στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι.

Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν», συγκλόνισε.

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις Θα καεί όλο το νησί. Θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

«Έχουμε βγάλει έξω όλους τους αγρότες με τα τρακτέρ και οργώνουν τις περιοχές για να αποτρέψουμε τα χειρότερα» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Λουκάς Λιάσκος και συγχρόνως επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 631 ατόμων 

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι μεταφέρονταν στο λιμάνι του Μαντουδιου και από εκεί με λεωφορεία στη Χαλκίδα.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter