Πυρκαγιά απείλησε το Α’ Νεκροταφείο στη Ζάκυνθο (Photos)

Πυρκαγιά απείλησε το Α’ Νεκροταφείο στη Ζάκυνθο (Photos)

“Κόκκινος” συναγερμός σήμανε στο Α΄ Νεκροταφείο της πόλης όταν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία πως εντός του χώρου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

 Αμέσως στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες καταφέρνοντας σε ελάχιστα λεπτά να την θέσουν υπό έλεγχο και να την κατασβέσουν χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια που την προκάλεσαν. Αν και το συμβάν φαίνεται αρκετά μικρό και ασήμαντο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, διότι ο άνεμος ήταν αρκετά δυνατός.

Ένα περιστατικό που ήρθε να μας υπενθυμίσει τις εντός του χώρου εικόνες που σίγουρα δεν περιποιούν τιμή για κανένα, αντιθέτως προσβάλουν και μάλιστα βάναυσα όσους κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο στο Α΄ Νεκροταφείο της πόλης, εκείνες που δείχνουν τα μνημεία να βρίσκονται εξαφανισμένα κάτω από χόρτα και απορρίμματα.

Παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές και καταγγελίες που βλέπουν το φως της καθημερινότητας, από δημότες και επισκέπτες, δεν φαίνεται να συγκινείται κανείς και το χειρότερο είναι πως ο δημότης πληρώνει κανονικά τα τέλη χωρίς να απολαμβάνει τα αυτονόητα που είναι καθαριότητα, νερό και ευταξία.

Παρά το γεγονός ότι με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος, έχει… νεκρώσει κάθε διάθεση διαμόρφωσης του χώρου και μετατροπής του σε υπαίθρια γλυπτοθήκη στα πρότυπα της Αθήνας με σκοπό την προσέλκυση τουριστών ή ερευνητών.

Ένα όραμα που έρχεται από παλιά με την “πατρότητα” αυτής της ιδέας να ανήκει στην αξιότιμη συμπολίτισσά μας, εικαστικό Μαρία Ρουσέα, η οποία την είχε καταθέσει πολλά χρόνια πριν στο Δήμο Ζακυνθίων και στον τότε Αντιδήμαρχο Άκη Λαδικό που είχε κινητοποιήσει την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας. Στο Α΄ νεκροταφείο υπάρχουν εξήντα περίπου μνημεία, τα οποία είναι έργα διάφορων γλυπτών, όπως των αδελφών Μαλακατέ και του Δημητριάδη. Εκτός από νεότερους τάφους, φιλοξενεί γλυπτά μνημεία μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν των Λομβάρδου, Καραμπίνη και του φιλέλληνα Σάμουελ Μπαρφ. Τα περισσότερα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια άσχημη εικόνα. Οι σκέψεις ωστόσο φάνηκαν περισσότερο φιλόδοξες από όσο επιτρέπει η πραγματικότητα του τόπου μας. Διότι, μπορεί τότε να είχα διαφανεί πως η αλλαγές ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο φτάνουμε κοντά στα μέσα του 2018 και ακόμη τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά. Η υπαίθρια γλυπτοθήκη όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε το Α΄ Νεκροταφείο, έχει αρκετό ακόμη δρόμο μπροστά της.

Πηγή: imerazante.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter