Πύρινη «πολιορκία» στην Αρχαία Ολυμπία: Έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές στην Ηλεία (Συνεχής Ενημέρωση – Photos – Video)

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στην Αρχαία Ολυμπία κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν εκκενωθεί συνολικά 29 περιοχές.

18:43 Δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χελιδόνι και Λάλα

18:22 Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις στο χωριό Λάλας

18:16 Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου – «Ήμασταν εγκλωβισμένοι για 1,5 ώρα». Κάτοικος της περιοχής Πεύκες στην Ηλεία περιέγραψε, μιλώντας στο OPEN, τις δραματικές ώρες που έζησε μαζί με άλλα περίπου 20 άτομα που εγκλωβίστηκαν.

18:05 Εκκενώνεται το χωριό Λάλας

17:59 Νέα πυρκαγιά στη Ζαχάρω, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους.

17:48  Έκκληση απεύθυνε κόρη κατοίκου του χωριού Κλαδέο Ηλείας δηλώνοντας στο Οpen ότι η κατάσταση καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν φωτιές και στις δύο εξόδους τους χωριού, το οποίο είναι χωρίς ρεύμα εδώ και ένα 24ωρο.

17:00 Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στο Κλαδέο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές Δυνάμεις για το Κλαδέο. Σύμφωνα με το ilialive, η φωτιά κινείται απειλητικά και πληροφορίες κάνουν λόγο για 150 εγκλωβισμένα άτομα, ενώ καίγεται ήδη το πρώτο σπίτι στο χωριό. Για την διαδικασία της εκκένωσης έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανένας πολίτης.

16:57 Νέα εντολή εκκενώσεων – 29 περιοχές συνολικά

Εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων 10 κοινοτήτων της Ηλείας δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, εκκενώνονται προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

16:46 Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μηνύματα εκκένωσης

Συγκεκριμένα, μήνυμα για εκκένωση στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς ‘Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

Νωρίτερα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση και δημιουργήθηκε ένα μέτωπο που κατευθυνόταν προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο η κατάσταση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν υπεράνθρωπη μάχη με τις πύρινες γλώσσες ενώ συνεχίζουν και σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Μητσοτάκης – Χρυσοχοΐδης στο μέτωπο

Στο σημείο βρέθηκαν νωρίτερα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ενώ γύρω στις 11 μετέβη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοοτάκης.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν υπεράνθρωπη μάχη με τις πύρινες γλώσσες ενώ συνεχίζουν και σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ οι πύρινες ζώνες είχαν φτάσει στις παρυφές της Ακαδημίας. Τεράστια ήταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, αλλά και των ανθρώπων της Ακαδημίας, ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια, όπου χρειαστεί.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν από το πρωί να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε εν μέσω της νύχτας στο ΑΠΕ ότι δόθηκε «ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα». Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Ταυτόχρονα, λόγω της κατάστασης, εξαιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας μετακινήθηκε και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο Πύργου. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν μέσα λίγες ώρες επτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter